Közélet

Rövid ideig megcsodálhatjuk Rózsa Sándor dohányzacskóját a szegedi várban

Rövid ideig megcsodálhatjuk Rózsa Sándor dohányzacskóját a szegedi várban

2021. október 22., péntek
Rövid ideig megcsodálhatjuk Rózsa Sándor dohányzacskóját a szegedi várban


A közleményben azt írják, október 23-tól rövid ideig állítják ki a pótolhatatlan relikviát a Vármúzeumban, az egykori szegedi vár maradványában, ahol maga a betyárkirály is raboskodott. A dohányzacskót adományként kapta 15 évvel ezelőtt a Móra Ferenc Múzeum: az adományozó felesége Laucsik Máté vizsgálóbíró dédunokája volt.

A hagyomány szerint Laucsik csalta tőrbe Rózsa Sándort, majd hosszú évekre börtönbe zárta és csellel és kínzásokkal próbálta vallomásra bírni. Az adományozók családi legendáriuma szerint az idősödő betyárt egyszer meglátogatta a vizsgálóbíró a szamosújvári börtönben, ahol békülésük jeleként ajándékba kapta ezt a dohányzacskót Rózsa Sándortól.

A különleges relikviát műtárgyvédelmi okok miatt ritkán állítják ki – most is csak rövid ideig lesz látható a Vármúzeumban, a Szeged történetét bemutató kiállításon.

A tárlaton egy börtön-rekonstrukciót is megtekinthetnek a látogatók, megismerhetik a betyárvilág részleteit és akár kalodába is zárhatják magukat. A Móra Ferenc Múzeum, a Vármúzeum és a Fekete ház is nyitva tart október 23-án.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.