Közélet

Óraátállítás - Ha este iszik, holnap tovább lesz másnapos!

Óraátállítás - Ha este iszik, holnap tovább lesz másnapos!

2018. március 24., szombat
Óraátállítás - Ha este iszik, holnap tovább lesz másnapos!

A most vasárnap hajnalban esedékes óraátállítás előnyeit és hátrányait is megnéztük, hogy megtudjuk, merre dől a mérleg nyelve ebben a kérdésben.

Holnap éjjel két órakor három órára kell majd átállítani az órákat, ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás, mi pedig egy órával kevesebbet alhatunk. Persze a modern eszközeinkben, mint az okostelefonjainkban, a számítógépeinkben, tabletekben és laptopokban már létezik olyan beállítás, ami lehetővé teszi, hogy az óráik maguktól átálljanak, de karóráink és személyes időérzékelésünk már nem ennyire automatikusak. Abban mindenki egyetért, hogy ezek az óraátállítások sokakat megzavarnak, és az azt követő napokban többen is elkésnek a megbeszélt találkozóikról, mert elfeledkeznek arról, hogy egy órával előrébb, vagy hátrább jár az idő, mint gondolják. Azzal kapcsolatban, hogy a rendszernek több előnye van-e, mint hátránya már nem nincs mindenki egy véleményen.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint 100-120 ezer MWh villamos energiát takarít meg az ország a téli és nyári időszámítás váltakoztatásával, ami nagyjából 4-5 milliárd forint megtakarításnak felel meg.

Ez az összeg, illetve energiamegtakarítás abból az egy órából tevődik össze, amit egyébként még a sötétben aktívan töltenénk, de az átállítás miatt, ekkor még, vagy már alszunk, illetve kevesebb energiafogyasztással töltünk.

Mégis lehetséges, hogy ez a hétvégi lesz az utolsó óraátállítás!

Hogy miért? Nos, a fentebbi számok igazából csak becslések, mert nehéz összevetni az energiamegtakarítást, ugyanis Magyarországon utoljára a ’70-es években volt egységes nem váltakozó időszámítás, amikor még jóval kevesebb áramot fogyasztottunk. Ezen felül még bizonyos kutatók, mint például a Berkeley Egyetem két doktorandusza azt is vitatja, hogy egyáltalán spórolnánk ezzel, mert az este nem elfogyasztott áramot, reggel úgy is felhasználjuk.

Ezen okok miatt az Európai Parlament képviselői két hete döntöttek is arról, hogy felül fogják vizsgálni, valóban hasznos-e számunkra az évente kétszeri óraátállítás.

Összefoglalva annyit lehet az óraátállításról jelenleg megállapítani, hogy bizonytalan becslések alapján spórolunk vele, valamint szintén csak feltevések és feltételezések alapján, mert nincs összevetésre alkalmas adatunk, a kevesebb sötétben töltött idő miatt kevesebb a bűnözés, a közúti balesetek száma, és a mezőgazdaság és építőipar termelékenyebb. Az ellen szóló érvek pedig azok, hogy ahogyan egy hosszú repülőút után, az óraátállítás után is egy-két napig fáradékonyabbak vagyunk, sokszor késünk. Azaz az átállítás mellett szóló érvek bizonytalanok, az ellene szólók pedig nem érnek fel több milliárd forint megspórolásával, de valódi döntést csak akkor tudunk majd hozni, ha kipróbáljuk, hogy milyen az élet átállítás nélkül. Borítókép: alon.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.