Közélet

Szerdától lehet a dél-alföldi régióban gázkonvektor-cserére támogatást igényelni

Szerdától lehet a dél-alföldi régióban gázkonvektor-cserére támogatást igényelni

2017. szeptember 26., kedd
Szerdától lehet a dél-alföldi régióban gázkonvektor-cserére támogatást igényelni

Az észak-alföldi régióban kedden 10 óráig lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni a gázkonvektorok cseréjéhez, ezután a pályázatbenyújtás lehetőségét határozatlan időre felfüggesztették - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

Az Otthon melege program új alprogramja a földgázüzemű gázkonvektorok energiamegtakarítást eredményező cseréjéhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A közép-magyarországi, a nyugat-dunántúli, a dél-dunántúli és az észak-alföldi régióból eddig közel 3500 kérelem érkezett be. Legközelebb a dél-alföldi régióban, szeptember 27-én, szerdán reggel 8 órától lehet a készülékek cseréjéhez elektronikus úton vissza nem térítendő támogatást igényelni. Szeptember 27-től Dél-Alföldről, szeptember 28-tól Észak-Magyarországról, szeptember 29-től pedig Közép-Dunántúlról lehet pályázni a forrás kimerüléséig. A benyújtott pályázatokkal kapcsolatban

a pályázati portálon

tájékozódhatnak az érdeklődők. A gázkonvektorok cseréjéhez Közép-Magyarországon múlt csütörtöktől, a Nyugat-Dunántúlon péntektől, a Dél-Dunántúlon pedig hétfőtől lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni, a három régióban a pályázatok benyújtását pénteken 10-kor, illetve 12-kor, valamint hétfőn 11 órakor felfüggesztették. A közlemény szerint az Otthon melege programban meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatásoknak köszönhetően jelentősen javulhat a lakosság energiafelhasználásának hatékonysága, csökkenhet Magyarország szén-dioxid-kibocsátása, mindez pedig nagymértékben hozzájárul a magyar klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez. Az 1,5 milliárd forintos keretösszegű alprogram a lakóépületekben található gázkonvektorok cseréjére szolgál. A felmerülő anyag- és munkadíjak mellett a tervezési, engedélyeztetési és egyéb szakhatósági költségekhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás. Maximális mértéke ingatlanonként és magánszemélyenként az elszámolható bruttó költségek 80 százaléka, de legfeljebb 500 ezer forint. A 2014 szeptemberében indult program segítségével mára több mint 130 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.