Közélet

Csökkentették 11 ellenzéki képviselő tiszteletdíját

Csökkentették 11 ellenzéki képviselő tiszteletdíját

2017. május 30., kedd
Csökkentették 11 ellenzéki képviselő tiszteletdíját

Az Országgyűlés tíz szocialista és egy független képviselő tiszteletdíját csökkentette összesen mintegy egymillió forint értékben két fegyelmi ügyben kedden.

A Ház kormánypárti szavazatokkal hagyta jóvá Kövér László házelnök erről szóló döntéseit, amelyekre a teljes ellenzék nemmel voksolt. Ezek alapján a szocialista képviselők a szemléltetésre vonatkozó házszabályi rendelkezéseket sértették meg április 10-én frakciótársuk,

Kunhalmi Ágnes

CEU-val kapcsolatos napirend előtti felszólalása alatt.

Józsa István

,

Szabó Sándor

,

Szakács László

,

Teleki László

és

Tukacs István

egy-egy "VÉTÓ" feliratú táblát tartott fel, míg

Bangóné Borbély Ildikó

,

Gőgös Zoltán

,

Heringes Anita

,

Horváth Imre

és

Korózs Lajos

olyan táblákat emeltek fel, amelyek összeolvasva piros színnel a "Ne írd alá, János" szöveget adták ki. Előbbi képviselők tiszteletdíját egyenként 50 ezer forinttal, míg utóbbiakét 100-100 ezer forinttal csökkentették. Az érintettek a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését kérték a mentelmi bizottságtól, ám az nem adott helyt kérelmünknek. A szocialista politikusok ezt követően az Országgyűléstől kérték a hatályon kívül helyezést, ez a mostani döntés ugyanakkor végül "hatályában fenntartotta" a tiszteletdíj-csökkentéseket.

Hiszékeny Dezső

is a megbüntetett szocialisták között lett volna, de a Ház végül nem szavazta meg tiszteletdíjának mérséklését. A szavazást megelőző MSZP-s tájékoztatás alapján esetében eljárási hiba történt. A parlament 249 292 forinttal - egyharmadával - csökkentette

Szabó Timea

független országgyűlési képviselő tiszteletdíját, amiért a Párbeszéd társelnöke Áder János újraválasztott köztársasági elnök május 8-i eskütétele után a képviselői székére felállva egy marionettbábut emelt a magasba, amelynek fejére az államfő fényképét rögzítette. Eközben azt mondta: "Nem köztársasági elnök, egy bábu." A házelnök indoklása szerint ezzel Szabó Timea súlyosan megsértette az Országgyűlés tekintélyét. Szabó Timea is a mentelmi bizottsághoz, majd az Országgyűléshez fordult saját ügyében, de a Ház - a kormánypárti többség szavazataival - a házelnöki döntést jóváhagyta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.