Közélet

Jeszenszky Géza: ne érezzék reménytelennek helyzetüket az erdélyi magyarok!

Jeszenszky Géza: ne érezzék reménytelennek helyzetüket az erdélyi magyarok!

2016. október 8., szombat
Jeszenszky Géza: ne érezzék reménytelennek helyzetüket az erdélyi magyarok!

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint az erdélyi magyarság helyzetének javításához a legfontosabb, hogy minél több erdélyi magyar érezze, nem reménytelen a helyzetük, van jövőjük.

Jeszenszky Géza

az M1 aktuális csatornának szombaton Erdélyben nyilatkozva felidézte, hogy sokszor volt mélyponton Magyarország és Románia kapcsolata. Szerinte továbbra is Románia a "legnehezebb partner" Magyarországnak, mert ott él kisebbségben a legtöbb magyar, és ők nem elégedettek a helyzetükkel, nem érzik biztosítottnak jövőjüket. Jeszenszky Géza szerint másképp éreznék magukat a magyarok különösen azokban a térségekben, ahol relatív többségben vannak a magyarok - mint például Székelyföldön - ha hivatalossá válna a kétnyelvűség. Úgy vélte, a román társadalomnak el kellene fogadnia, hogy ott élnek a magyarok. Nem a két kormány, a két nemzet között van szükség "kiegyezésre, békére", hanem az erdélyi román többség és az erdélyi magyarság között - hangsúlyozta Jeszenszky Géza. Az Antall-kormány volt külügyminisztere kiemelte: bíztatja az embereket arra, hogy vegyenek részt a közéletben, a választásokon, így válhatnak megkerülhetetlenné a társadalomban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.