Közélet

Kormánybiztos: nemzetpolitikai szempontból ma már egyenlő félként kezeljük a diaszpóra magyarságát

Kormánybiztos: nemzetpolitikai szempontból ma már egyenlő félként kezeljük a diaszpóra magyarságát

2016. március 1., kedd
Kormánybiztos: nemzetpolitikai szempontból ma már egyenlő félként kezeljük a diaszpóra magyarságát

Nemzetpolitikai szempontból ma már egyenlő félként kezeljük a diaszpóra magyarságát a Kárpát-medencében élő honfitársakkal - mondta Grezsa István kormánybiztos a Kőrösi Csoma Sándor Programról kedden Budapesten rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A nemzetpolitikai államtitkárság összegzése szerint a kormánybiztos az eseményen kiemelte: 2011 óta következett be az a változás a nemzetpolitikában, amelynek köszönhetően a diaszpóra magyarsága a megfelelő helyre kerülhetett és továbbra is kiemelt figyelmet érdemel, ezt támasztja alá a Kőrösi Csoma Sándor Program sikere is. Hozzátette: május végén lesz a jelenlegi ösztöndíjasok beszámolója az elvégzett munkájukról. "Ez a sajtó számára is nyilvános lesz, hogy azok a sajtóorgánumok is értesüljenek a program részleteiről és sikereiről, akik ez elől korábban elzárkóztak" - fogalmazott

Grezsa István

. A kerekasztal-beszélgetésen Zsonda Márk volt Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas, aki az Argentínai Chacóban teljesített szolgálatot, elmondta: Chacóban, az anyaországtól 13 ezer kilométerre fennmaradt egy magyar "zárványkultúra", amely sokat megőrzött számunkra a száz évvel ezelőtti magyar népi kultúrából és emberi tartásból. Hozzátette: a chacói magyarok a magyar kultúra egy mára eltűnt szegmensének hiteles és elhivatott őrzői, akik között lehetősége nyílt megtapasztalni, miként lehetett pótolni egy évszázadnyi elzártságot, tudást aktualizálni, egyesületeket modernizálni és a fiatalokat a mai magyar kultúrába bevonni úgy, hogy megmaradjanak annak is, amik eddig voltak.

Hartmann-Kakucska Mária

, aki az argentínai Cordoba városában töltötte ösztöndíjas időszakát, kiemelte: fontos tudni, hogy a magyarok nem kalandvágyból, hanem politikai és gazdasági kényszerek hatására mentek ki Argentínába. Hozzátette: a Buenos Airesbe kivándorolt magyarokhoz hasonlóan Cordoba városának magyarsága is híven őrzi anyanyelvét.

Mészáros Eszter

két alkalommal vett részt a program ösztöndíjasaként az Amerikai Egyesült Államokban, az utóbbi félévben, Detroitban. A beszélgetésen hangsúlyozta: bár kontinensnyi távolságra volt szülőhazájától, az élete részévé vált a helyi magyar közösség. Úgy érzi, sikerült sokat tennie és maradandót alkotnia kiküldetése helyszínén: táplálni a magyarság magját a legifjabb generációban, a gyerekekben.

Tálas Tünde

, a Kőrösi Csoma Sándor Program clevelandi ösztöndíjasa a clevelandi Bocskai Rádió munkatársaként több magyar eseményen vett részt az Egyesült Államokban, amelyekről rendszeresen tudósított. Kiemelte: a clevelandi magyarság az egyik legnagyobb létszámú magyar közösség, ahol még a második és harmadik generáció tagjai közül is sokan beszélnek magyarul. Hozzátette: nagyszerű emberekkel találkozott, akiknek fontos a magyar identitás megőrzése, s akikhez szívesen visszamenne bármikor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.