Közélet

Kelemen Hunor: az RMDSZ valószínűleg megszavazza a bizalmatlansági indítványt

Kelemen Hunor: az RMDSZ valószínűleg megszavazza a bizalmatlansági indítványt

2015. szeptember 23., szerda
Kelemen Hunor: az RMDSZ valószínűleg megszavazza a bizalmatlansági indítványt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valószínűleg megszavazza a jobbközép ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kormánya ellen terjesztettek be - közölte szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hozzátéve, hogy erről formális döntést hétfőn hoz a frakció.

A magyar szövetség elnöke szerdán a kormánybuktatási indítványt beterjesztő Nemzeti Liberális Párt (PNL) két társelnökével tárgyalt. A megbeszélést követően úgy vélte: az RMDSZ-nek - ellenzékben lévén - ellenzéki pártként kell szavaznia, és ezt a nézetét az általa megkérdezett RMDSZ-törvényhozók többsége is osztja.

Kelemen Hunor

megjegyezte: nem lát esélyt a kormány megbuktatására, ha a koalíciós pártok egyike sem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt. "Az RMDSZ-t az érdekli - és ezt a PNL vezetőinek is elmondta - hogy mi következik, mit szándékoznak lépni, ha a kormány valamiképpen megbukik, vagy

Victor Ponta

visszalép a kormány éléről. Ez a bizalmatlansági indítvány sorsánál is fontosabb, mert a (jövő őszi) parlamenti választásokig nincs már sok idő hátra. Látnunk kell a terveket, a rövid távú politikai programokat: erről kell egyeztetnünk a továbbiakban" - mondta az ellenzéki vezetőkkel folytatott megbeszélésről az RMDSZ elnöke. Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor közölte, az RMDSZ esetleges jövőbeli kormányzati szerepvállalásáról nem volt szó a találkozón. A PNL bizalmatlansági indítványát szerdán olvasták fel a parlamentben, szavazni pedig jövő kedden fognak róla. A jobbközép ellenzék arra hivatkozva próbálja eltávolítani Pontát, hogy súlyos károkat okoz Románia megítélésének a miniszterelnök bírósági ügye. A román kormányfőt többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség. A Szociáldemokrata Párt és koalíciós partnerei hétfőn megerősítették, hogy kiállnak Ponta mellett és nem fognak saját kormányuk ellen szavazni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.