Közélet

Vasárnap lesz az AIDS áldozatainak Világnapja

Vasárnap lesz az AIDS áldozatainak Világnapja

2015. május 15., péntek
Vasárnap lesz az AIDS áldozatainak Világnapja
aids_hiv_orvosi_vizsgalat

Az AIDS áldozatainak Világnapja 1992 óta május 17. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ 2014-es adatai szerint 1986 óta (amikor hazánkban az első AIDS beteget diagnosztizálták) összesen 796 AIDS beteget jelentettek be. Közülük eddig már 358 főt, 327 férfi és 31 nő elhunyt.

Az AIDS-et, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttest a HIV-vírus okozza, mely az immunrendszer sejtjeit támadja, és fokozatosan építi le azokat. A HIV-vírus vér, ondó és testváladék útján terjed, a vírussal való fertőzést követően a tünetek általában évekkel később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. A vírus lappangása több év is lehet. A kifejlett HIV-betegséget nevezzük AIDS-stádiumnak. AIDS beteg a HIV fertőzött személyből lesz, s ma már korszerű gyógyszeres kezelés áll rendelkezésükre, melynek igénybevételével nő a munkaképes, jobb életminőségű életéveik száma. Érdemes tudnunk, hogy a HIV fertőzötteknek jelentős része, becslések szerint 50 százalékuk, nem is tudja magáról, hogy HIV-pozitív. A HIV vírus manapság, amikor a vérkészítményeket és donorokat szűrik HIV-re, és egyszer használatos tűket használnak az egészségügyben, már szinte kizárólag szexuális úton és közös tűt használó intravénás kábítószer fogyasztás útján terjed. Csongrád megyében jelenleg 46 HIV-pozitív személyt tartanak nyilván, s persze élnek közöttünk további HIV fertőzöttek, akiknek pozitív lett a szűrési eredményük, de megtartották anonimitásukat és olyanok is, akik maguk sem tudnak fertőzöttségükről és így tudtukon kívül adhatják tovább a kórt. Míg 2014-ben Csongrád megyében újonnan 5 HIV fertőzöttet regisztráltak és 5 új AIDS beteg került bejelentésre, addig országosan 163 újonnan regisztrált HIV fertőzött került látótérbe és 51 személyt jelentettek be újonnan AIDS betegként. A betegek közülük legnagyobb számban a 35-39 éves korcsoportba, a HIV fertőzöttek közül pedig legtöbben a 20-24 éves korosztályba tartoznak. Hazánkban az ismert esetek közül legnagyobb arányban a homo- és biszexuális férfiakat érinti a HIV fertőzöttség és közel tízszerese a férfiak száma a fertőzött nőkének. A számok arról árulkodnak, hogy világszerte, de hazánkban is évről évre emelkedik az ismert HIV pozitív személyek száma és az AIDS megbetegedésben szenvedők is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról! Az AIDS áldozatainak Világnapja alkalmából a CSMKH Népegészségügyi Főosztályának egészségnevelői 2015. május 15-én a Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola három kilencedikes és tizedikes osztályában tartottak interaktív foglalkozásokat, melyeken felhívták a fiatalok figyelmét a HIV terjedésének veszélyeire és a terjedés megakadályozásának lehetőségeire. Tájékoztatást adtak továbbá arról, hogy a CSMKH Népegészségügyi Főosztályának orvosi rendelőjében (Szeged Derkovits fasor 7-11. alatt) hetente kétszer, szerda délután és csütörtök délelőtt végeznek ingyenes, anonim HIV/AIDS szűrést és tanácsadást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.