Közélet

Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's (FRISSÍTVE)

Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's (FRISSÍTVE)

2015. március 20., péntek
Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's (FRISSÍTVE)

Felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor's, egy fokozattal "BB plusz"-ra emelve az eddigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a felminősítés megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad!

Az új osztályzat kilátása az eddigiekhez hasonlóan stabil. Az S&P eljárása - vagyis az, hogy a kilátás pozitívra javítása nélkül javította a magyar adósosztályzatot - viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, gyakoribb ugyanis, hogy a hitelminősítők először a kilátást módosítják, és néhány hónappal később változtatják az osztályzatot. A péntek este Londonban bejelentett felminősítés nyomán mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - az S&P mellett a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is - azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással és stabil kilátással tartja nyilván Magyarországot.

Eddig a Standard & Poor's minősített le minket leginkább

Magyarországra a pénteki osztályzatjavításig a Standard & Poor's tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél eddig "BB" volt. A "BB" magyar osztályzat - amelyet a cég most egy fokozattal emelt - az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal maradt el, és eggyel gyengébb volt a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál. A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings és immár a Standard & Poor's által is "BB plusz" szintre sorolt hosszú futamú magyar szuverén minősítéssel. A Standard & Poor's a magyar adósosztályzat pénteki javítását egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a globális pénzügyi válság elhatalmasodása után felhalmozódott külső egyensúlyi problémák mára jelentősen enyhültek a magyar gazdaságban. Az S&P szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusától, amely az általános piaci várakozás szerint néhány hónapon belül elkezdődhet. A háztartások devizaalapú ingatlanhitel-állományának csaknem teljes körű átváltása nyomán a háztartásokkal és a pénzügyi szektoron kívüli vállalatokkal szembeni banki követeléseknek immár alig a harmada devizakövetelés, jóllehet még 2014 végén is a banki kinnlevőség-állomány több mint a fele volt devizában denominálva - áll a Standard & Poor's pénteki londoni elemzésében. Az S&P szerint a magánszektorbeli devizaalapú hitelállomány e visszaszorulása erősíti a monetáris politika kapacitását a reálgazdasági hitelellátás hozzáférhetőségének és a hitelek költségeinek befolyásolására jövőbeni külső sokkok esetén.

Erőteljesek a magyar gazdaság versenyképességi mérőszámai

A Standard & Poor's londoni elemzői szerint ez a monetáris eszköz a devizahitelezés széleskörű elterjedtsége miatt nem állt rendelkezésre a 2008-2014 közötti időszakban. A hitelminősítő az osztályzatjavítás fő tényezői között említette azt is, hogy megítélése szerint erőteljesek a magyar gazdaság versenyképességi mérőszámai. Az effektív reálárfolyam a 2007 végén mért szinthez képest február végéig csaknem 14 százalékkal gyengült, és egyre több jel van arra, hogy a bővülő magyar exportszektor hozzáadottérték-termelő képessége is javult. A magyar munkapiac általánosságban rugalmas. A 7,30 eurónak megfelelő nemzetgazdasági szintű átlagos óránkénti munkaköltség - amelyben benne vannak a munkáltatók nem bérjellegű hozzájárulásai is - kevesebb, mint az egyharmada az Európai Unió átlagának, és jóval elmarad a környező közép- és kelet-európai EU-gazdaságok, például Szlovákia és Csehország átlagától is. A Standard & Poor's elemzői szerint a következő négyévi előrejelzési távlatban a magyar gazdaság versenyképessége több külföldi vállalatot késztethet magyarországi vállalkozások létrehozására, mint amennyire a legutóbbi időszak zöldmezős közvetlen külföldi tőkeberuházásainak szintjéből egyébként következtetni lehetne. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy megítélése szerint Magyarország EU-tagsága fontos vonzerő az Európai Unión kívüli, például ázsiai és észak-amerikai iparvállalatok számára. Az S&P várakozása szerint a kormány az idén "közel jár majd" a 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcél teljesítéséhez. A cég előrejelzése szerint 2018-ig a kormány 70 százalékot valamivel meghaladó szintre csökkenti a "még mindig magas" bruttó államadósság-rátát. A Standard & Poor's szerint ugyanakkor ezt a prognózist kockázatok terhelik, tekintettel arra, hogy a kormány eddig hajlamos volt előnyben részesíteni az állami vagyonvásárlást az adósságcsökkentéssel szemben. A hitelminősítő az elemzésben felidézi, hogy jelenleg a 8-as csoportban tartja nyilván a magyar bankszektor országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA). A Standard & Poor's BICRA-mutatója a vizsgált országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es. A magyar bankrendszer 8-as BICRA-osztályzatával kapcsolatban a cég kiemeli, hogy ez a besorolás a magyar pénzügyi szektor gyenge jövedelmezőségét és a gazdaságban beágyazódott magas hitelkockázatot tükrözi, emellett figyelembe veszi, hogy még mindig magas a függőség a külső finanszírozástól. Az S&P becslése szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-állomány 18 százalék, amelyet a cég jelentősnek minősít. A Standard & Poor's közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint a legutóbbi brókercég-csődök okozta volatilitás költségvetési költségei nem fogják meghaladni a GDP-érték 1 százalékát.

NGM: az S&P felminősítés megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad

A Standard & Poor's (S&P) felminősítése megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad; a következő hónapokban a gazdaság teljesítménye alapján várható, hogy a hitelminősítők pozitív kilátásról, illetve további felminősítésről döntenek, így befektetési ajánlást kaphat Magyarország - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek este, miután az S&P egy fokozattal "BB plusz"-ra emelte a magyar államadós-besorolást. A tárca közleménye kiemelte, hogy az S&P döntése után Magyarországot mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings - egyetlen lépés választja el a befektetésre ajánlott kategóriától. Megjegyezték, hogy az S&P általi felminősítés gyorsabban következett be, mint azt az általános menetrendből várni lehetett, mert a felminősítést általában a pozitív kilátásba helyezés előzi meg, ebben az esetben azonban a hitelminősítő rögtön egy kategóriát javított. A felminősítés megerősíti azt, hogy Magyarország jó úton halad, a pénzügyi stabilitás javulása és az államadósság csökkentése következtében kedvezőbb az ország megítélése, ezáltal még több beruházás érkezhet - áll a tárca közleményében. Kiemelték, hogy a jobb minősítés alacsonyabb hozamokat is eredményez, az államadósság finanszírozása ezért olcsóbbá válik, amely mérsékli a költségvetés kamatterhét, az adófizetők befizetéseiből ezáltal több jut a költségvetés más területeire. A közlemény szerint a Standard & Poor's a hitelminősítés mellett kiadott jelentésében kiemelte, hogy Magyarország sokkal védettebb lett a külső pénzügyi sokkokkal szemben, köszönhetően többek közt a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításának és a belső finanszírozás erősítésének. A hitelminősítő 2015-2017 között átlagosan 2,5 százalékos GDP-bővülésre számít, korábban 2 százalékos volt a várakozásuk. A dokumentumban kiemelték azt is, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodásnak köszönhetően bővülhet a hitelezés - közölte az NGM.

Elemzők: pozitív fejlemény a kilátás javítása nélküli besorolás-emelés

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint nem volt nagy meglepetés, hogy a Standard & Poor's (S&P) javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, de nem teljesen várt pozitív fejleménynek tartják, hogy a kilátás javítása nélkül emelte a besorolást egy fokozattal "BB plusz"-ra az eddigi "BB"-ről.

Török Zoltán,

a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint minden abba az irányba mutatott, hogy javulni fog az S&P véleménye is. Úgy vélekedett, az év vége előtt mind a három nagy hitelminősítő intézetnél bekövetkezhet a befektetési kategóriába történő felminősítés. Mindenképpen várható volt, hogy az S&P a felülvizsgálat során valamit javítani fog - mondta a vezető elemző. A másik két nagy hitelminősítő intézet, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot, szintén stabil kilátással, míg az S&P-nél eddig két fokozattal a befektetési kategória alatt volt. A felminősítés nyomán most már Magyarország besorolása mindhárom nagy hitelminősítőnél azonos. Úgy vélekedett, a makrogazdasági mutatók már jó ideje abba az irányba mutatnak, hogy javítani érdemes a magyar besorolást. Az államháztartás helyzete 2012 óta stabil, a kormány tartja az alacsony államháztartási hiányt, az államadósság elindult lefelé, a fizetési mérleg évek óta többletet mutat, az elmúlt években jelentős hitelleépülés volt. A hitelminősítők korábban is látták ezeket a folyamatokat. A kedvező képhez a növekedés hiányzott, de 2013 második felétől az is beindult, 2014-ben meglepetésszerűen magas volt, és minden bizonnyal 2015-ben is magas növekedési ráta várható - tette hozzá. A makromutatók egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy Magyarország hitelminősítése javításra szorul. Egy komoly fenntartásuk volt a hitelminősítő intézeteknek, ez pedig a gazdaságpolitika minőségét illeti: a magyar gazdaságpolitikusok nem azt a receptet követték, ami szerintük az ország javát hosszú távon szolgálná. Török Zoltán szerint a bankszektorral és az EBRD-vel februárban aláírt megállapodás ebben a vonatkozásban fordulópontot jelenthetett. A megállapodásban a bankadó csökkentéséről és egyéb vállalásokról van szó, ami javítja a bankszektor képességét arra, hogy a gazdasági növekedést a hitelezés bővítésével támogassa.

Németh Dávid,

a K&H Bank vezető elemzője szerint benne volt a pakliban, hogy az S&P ugyanarra a szintre emelte a magyar minősítést, mint amilyenen a többieknél van, egy kategóriára a befektetési szinttől. Ez mindenképpen pozitív, javítja a hangulatot, "abba az irányba haladunk, hogy idén esetleg visszakapjuk a befektetésre ajánlott kategóriát" a többi hitelminősítőnél és esetleg az S&P-nél is valamikor egy év múlva - mondta. A vezető elemző szerint akkor a vállalatokra vonatkozó hitelbesorolás is javulhatna. A mostani felminősítés még nem elég ahhoz, hogy érdemben változzon valami, ehhez az volna szükséges, hogy a háromból két hitelminősítő eggyel felminősítse az országot. Ez bekövetkezhet, hiszen javul az egyenleg, csökken a külső sérülékenység, van növekedés - mondta Németh Dávid.

Suppan Gergely

, a Takarékbank elemzője kiemelte: a felminősítés pozitív meglepetés, mivel a hazai piacok csupán a kilátások pozitív javítását várták, ugyanakkor teljesen indokolt, mivel a hazai gazdaság folyamatai nem igazán magyarázzák azt, hogy a hitelminősítő intézetek az úgynevezett bóvli kategóriában tartják Magyarország adósság besorolását. Az S&P stabil kilátást adott a "BB+" besoroláshoz, ami azt jelzi, hogy a közeljövőben nem várható további felminősítés, így az idén az S&P esetében nem lehet arra számítani, hogy befektetői kategóriába kerüljön az ország, azonban az S&P várakozásait feltehetően meghaladó hazai gazdasági teljesítmény, gyorsabban javuló külső- és államadósság hatására erre a jövő évben már sor kerülhet - tette hozzá. A többi hitelminősítő intézet (Moody's és Fitch) esetében a kilátások pozitívra javítása a hazai gazdaság fundamentumai alapján teljesen indokolt, így a következő lépés a kilátások javítása lehet. A befektetői kategória legalsó fokára történő felminősítés így legkorábban idén ősszel lehetséges, de nem kizárt, hogy a lépés a jövő év elejére csúszik át - mondta. Az S&P lépését szerinte az is indokolta, hogy a többieknél egy fokozattal alacsonyabb osztályzatot adott a hazai adósságra. A felminősítés tükrözi a magyar gazdaság csökkenő sérülékenységét a külső sokkokra, valamint a javuló növekedési és államháztartási kilátásokat - tette hozzá. Suppan Gergely hangsúlyozta: az S&P pozitívan értékelte a devizahitelek forintosítását, mivel az segít abban, hogy az ország ellenálló-képessége növekedjen a külső sokkokkal szemben. Az S&P átlagosan 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít 2015-2017 között, az alacsony olaj- és gázárakból pedig a cserearány-javuláson keresztül és az elkölthető jövedelem növekedésén keresztül profitálhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.