Közélet

Adománygyűjtés indul a kárpátaljai magyar egyházi közösségek támogatására

Adománygyűjtés indul a kárpátaljai magyar egyházi közösségek támogatására

2014. október 8., szerda
Adománygyűjtés indul a kárpátaljai magyar egyházi közösségek támogatására
kárpátalja-soltész

Kárpátaljai parókiák és plébániák támogatására indítanak gyűjtést a karitatív szervezetek, hogy az ott élő közösségeknek a téli időszakban segítséget nyújthassanak - jelentette be sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar emberek az évek során már bizonyították szolgálatkészségüket és az elesett emberek iránti odafigyelésüket akár az árvíz, akár a vörösiszap-katasztrófa idején, most pedig egy olyan határon túli magyar közösség van bajban, amelyet Magyarországról is segíteni kell. A Katolikus Karitász a 1356, a Magyar Református Szeretetszolgálat a 13600/66, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a 1350, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a 1353, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány a 1355, a Magyar Vöröskereszt a 1359-es vonalon gyűjt. A segíteni szándékozók az adományvonalakon hívásonként 250 forinttal járulhatnak hozzá az akcióhoz - mondta

Soltész Miklós

, hozzátéve, hogy a szervezetek a pénzbeli felajánlásokon túl gyűjtenek más jellegű adományokat is, ruhákat és élelmiszert.

Bölcskei Gusztáv

református püspök kiemelte: már augusztusban azon gondolkodtak, hogy a tél beköszöntével segíteni kell a kárpátaljai közösségeken a fűtési nehézségek miatt. Mint hozzátette, már elkészültek a felmérések, hogy milyen szükségleteik vannak például a parókiáknak, plébániáknak, iskoláknak. Az összegyűlt adomány majd lehetővé teszi, hogy fűthető közösségi tereket alakíthassanak ki, ahová nappal vagy akár éjszaka is betérhetnek melegedni a rászorulók.

Spányi Antal

katolikus megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelgő zord tél miatt a kárpátaljai embereknek szükségük lesz a segítségre. Hozzátette: nemcsak egyházakat akarnak támogatnak, hanem minden rászorulónak eljuttatják azt a segítséget, amelyre képesek." Mindenkit szeretnénk felkarolni, amennyire erre lehetőségünk adódik" - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.