Közélet

34 milliárd forint támogatást juttatott el idén a DARFÜ a Dél-Alföldi pályázókhoz

34 milliárd forint támogatást juttatott el idén a DARFÜ a Dél-Alföldi pályázókhoz

2014. január 3., péntek
34 milliárd forint támogatást juttatott el idén a DARFÜ a Dél-Alföldi pályázókhoz

Eredményesen zárta az évet a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ). Szinte valamennyi uniós DAOP forrás gazdára talált, és a pályázati pénzek kifizetése is kitűnően halad: 2013-ban 34 milliárdos kifizetéssel zárt az ügynökség.

A 2013-ban záruló fejlesztési időszakban a DARFÜ mintegy 180 milliárd forint uniós támogatási összegről döntött a Dél-Alföldi Operatív Programban és ezidáig összesen több mint 135 milliárd forint pályázati forrást hívott le és fizetett ki a projektgazdáknak. A regionális fejlesztési ügynökség munkatársai tehát kitűnő munkát végeztek, hiszen a kifizetések a vártnál is jobb ütemben haladnak. A költségvetési időszak azonban még nem zárult le, az Ügynökség 2015. december 31-ig fizeti ki a megvalósuló uniós beruházások teljes támogatási összegét - közölte Kiss Imre, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A 2013-ra eredetileg tervezett 31,2 milliárdhoz képest 34 milliárd forintot utaltunk át kedvezményezettjeinknek, amely összesen 109%-os teljesítést jelent1. A DARFÜ ezzel jelentősen hozzájárult az NFÜ országos kifizetési eredményeihez a Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) végrehajtása során - mondta Kiss Imre. A DARFÜ2 a 2007-2013-as időszakban számos területen segítette a dél-alföldi beruházások, projektek sikeres megvalósulását: Regionális gazdaságfejlesztés keretében több mint 4800 új munkahely jött létre; elsősorban KKV projektek nyertek támogatást 42 milliárd Ft értékben, melynek segítségével telephelyek, ipari parkok épültek és korszerűsödtek. A telephelyfejlesztési pályázatok iránti kiemelt érdeklődés miatt 2014. január 6-ai beadási határidővel további pályázatok beérkezését várja az ügynökség. A turizmusfejlesztés területén közel 200 projektötletet támogattunk, így valósulhatott meg például a napokban átadott Gyulai Várfürdő AquaPalotája, a tiszakécskei, makói, mórahalmi és újszegedi fürdők fejlesztése, a Hajósi és lökösházi kastély felújítása, több bor- és pálinkaturisztikai beruházás, minőségi szálláshelyek létrehozása (a díjnyertes Wellness Hotel Gyula, a szegedi Art, Tiszavirág vagy a kecskeméti Sheraton), illetve olyan aktív turisztikai fejlesztések, mint a szegedi Vadaspark zsiráfháza, a Demkó lovarda, az ópusztaszeri Rotunda és Csillagösvény vagy a kecskeméti gokartpálya kialakítása. A településfejlesztési pályázataink eredményeként számos városközpont szépülhetett meg, többek között Orosháza, Hódmezőváráshely, Szeghalom, Baja, Mórahalom, Makó és Békéscsaba centruma, a szegedi Dugonics tér és környéke vagy a kecskeméti Vasútkert. A biztonságosabb közlekedés érdekében közel 170 km korszerűsített és új kerékpárút, továbbá mintegy 450 km épített és felújított önkormányzati/állami kezelésű útszakasz jött létre a regionális közlekedésfejlesztés keretében. A vízvédelmi intézkedések által több regionális jelentőségű beruházás valósulhatott meg (a tápéi szivattyútelep, a Duna-völgy, a Kurca és a Maty-fehértó rekonstrukciója), de elindulhatott a bajai partfal fejlesztése is. A környezetfejlesztési projektek segítségével eddig 430 ezer lakos vált védetté az ár- bel- és csapadékvíz okozta károktól a dél-alföldi településeken - ismertette a regionális fejlesztési eredményeket Kiss Imre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.