Közélet

Január 1-jétől elérhető az országleltár

Január 1-jétől elérhető az országleltár

2013. szeptember 26., csütörtök
Január 1-jétől elérhető az országleltár

Jövő január elsejétől elérhetővé válik a nemzeti vagyont felmérő Országleltár-program jelentős része - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a honlapján csütörtökön.

A hiteles adatokat tartalmazó, teljes körű nemzeti vagyonleltár célja az állami vagyon felmérése és pontos nyilvántartása. Az ezzel kapcsolatos hiányosságokra az ÁSZ többször is felhívta a figyelmet.

Márton Péter

, az MNV vezérigazgatója közölte: 2014. január elsején megkezdi működését, vagyis elérhető lesz az úgynevezett Országleltár-program jelentős része. Hozzátette: az ország vagyonának egységes nyilvántartásában az országleltár elindulása előtt is várható előrelépés, a tavalyi évre vonatkozó adatok október közepétől elérhetővé válnak a nyilvánosság számára az Országleltár-program portálján. Törvényi előírás alapján az Állami Számvevőszék évente ellenőrzi az állami tulajdonosi joggyakorlást. A legutóbbi, 2012. december 13-án nyilvánosságra hozott, 2011-es évet vizsgáló jelentésében az ÁSZ számos hiányosságot tárt fel az állami vagyongazdálkodás területén. A számvevők akkor elsősorban a vagyonelemek felhasználására, illetve hasznosítására irányuló stratégiák hiányára hívták fel a figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.