Közélet

532 milliárd forintos megszorítást jelentett be Bajnai és Mesterházy

532 milliárd forintos megszorítást jelentett be Bajnai és Mesterházy

2013. szeptember 26., csütörtök
532 milliárd forintos megszorítást jelentett be Bajnai és Mesterházy
roganantal_mti_ka

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint 532 milliárd forintos megszorítást jelentett be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője.

Rogán Antal

csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján így értékelte a két ellenzéki politikus Reutersnek adott interjúját, amely alapján a brit hírügynökség azt írta: a 2014-es parlamenti választás megnyerése esetén a magyar ellenzék "újfajta egyezséget" fog ajánlani a bankoknak és a vállalatoknak, a gazdaság fellendítése érdekében a befektetések fejében fokozatosan csökkenti a különadókat egy uniós átlagszintre.

Bajnai Gordon

és

Mesterházy Attila

teljesen egyértelműen a multinacionális cégek és a bankok oldalára állt, visszaadnának nekik 532 milliárd forintot, amelyet a családok és a nyugdíjasok fizetnének meg - reagált Rogán Antal. 2010-ben azért kellett bevezetni a bankok és a multinacionális nagyvállalatok megadóztatását, hogy ezzel is csökkentsék a költségvetés hiányát, és hogy el tudják kezdeni az örökölt adósságállomány visszafizetését - mondta a frakcióvezető, aki szerint ha nem szélesítették volna ki ily módon a közteherviselést, akkor ezt a pénzt kizárólag a családoktól lehetett volna beszedni, ami a Bajnai-kormány programja volt. "Mindannyian emlékszünk rá, Bajnai Gordon kormánya, amikor az IMF ezt kérte, a költségvetési hiány csökkentése érdekében egyhavi nyugdíjat és egyhavi fizetést vett el az emberektől, de a bankokra, a multinacionális vállalatokra nem vetett ki semmilyen adót. Akkor is a bankok és a multik oldalára álltak, és úgy tűnik, most is" - fogalmazott a kormánypárti politikus. Kifejtette, hogy a pénzintézetek és a multicégek különadói összesen 532 milliárd forint bevételt jelentenek a költségvetésnek. Szavai szerint ha ezt a pénzt "Bajnai Gordon és Mesterházy Attila visszaadja nekik", akkor ezt a személyi jövedelemadó és a forgalmi adó megemeléséből, illetve a családi adókedvezmény megszüntetésével és másfél havi nyugdíj elvételéből kell kifizetni. Rogán Antal hangsúlyozta: Magyarországnak nem lehet ismét olyan kormánya, amely a bankok és a multicégek oldalára áll a családokkal és a nyugdíjasokkal szemben. A Fidesz frakcióvezetőjét a sajtótájékoztatón arról is megkérdezték, hogy a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének október 1-jei összevonása miatt kineveznek egy harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bankba. Rogán Antal - aki egyben a parlament gazdasági bizottságának az elnöke - ezzel kapcsolatban elmondta: már lefolytatta a szükséges egyeztetéseket

Orbán Viktor

miniszterelnökkel és

Matolcsy György

jegybankelnökkel. Ennek alapján szerinte legkésőbb a hétvégén a kormányfő megteszi a személyi javaslatát. A gazdasági bizottságban így akár már a jövő hét elején napirenden lehet a jelöltmeghallgatás - közölte. Hozzátette, ő azt fogja kérni a pénzügyi felügyeletet vezető új alelnöktől, hogy legyen eltökélt és határozott a bankok ellenőrzésénél, mert "van bőven mit ellenőrizni, és van bőven mit megváltoztatni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.