Közélet

Idén is kevés lesz az étkezési alma

Idén is kevés lesz az étkezési alma

2013. augusztus 13., kedd
Idén is kevés lesz az étkezési alma

Nagyjából a tavalyi szinten alakulhat az étkezési célú alma termése idén, kisebb hiány azonban már most érezhető a piacon, ami várhatóan az árakat is felfelé hajtja majd - ismerteti a keddi Napi Gazdaság.

A tavalyi aszályos év tapasztalatai alapján idén 500-700 ezer tonna között alakulhat az almatermés - mondta a gazdasági napilapnak

Csizmadia László

, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) gyümölcstermelői főbizottságának vezetője. Tavaly a kezdeti 418 ezer tonnás termésbecslésnél végül kedvezőbb, 644 ezer tonna lett a leszüretelt termés. A bizonytalanság az idei várakozásokban is nagy, elsősorban a szárazság miatt, az azonban már bizonyosnak látszik, hogy a 2012-esnél magasabb, 80 százalékos lesz az ipari felhasználásra kerülő áru mennyisége. Idén a kora tavaszi fagy, illetve a gyors virágzás, majd a nyár eleji viharok és jégverések, most pedig a napégés miatt minőségi és méretbeli problémák is lesznek az eredetileg étkezési piacra szánt terméssel. Kisebb hiány már most érezhető az étkezési alma piacán, a gyengébb idei termés miatt várhatóan drágul majd a gyümölcs - tette hozzá Csizmadia. A betárolt, mintegy 85 ezer tonna gyümölcs már 2012-ben sem fedezte az itthoni igényeket, tavaszra pedig az inflációs statisztikában is komoly kilengést okozott - ez várhatóan így lesz idén is. A termelők szerint a meleg miatt megkezdődött az étkezési célú nyári alma esetében a gyümölcshullás, egyes korai érésű fajtáknál pedig napégést okoz a hőség - mondta a Napi Gazdaságnak Szakács Roland, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége kertészeti tagozatának elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.