Közélet

Lezsák Sándor: a lovaskultúra kormányzati támogatással erősödik

Lezsák Sándor: a lovaskultúra kormányzati támogatással erősödik

2013. július 6., szombat
Lezsák Sándor: a lovaskultúra kormányzati támogatással erősödik

A lovaskultúra olyan kincs, amely gyarapodik, erősödik és mostmár a helyi erőfeszítésekhez társul a kormányzati szerepvállalás is - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken, a II. Országos Lovas Polgárőr Szemlén tartott köszöntőjében.

Lezsák Sándor

kitért arra, hogy az elmúlt héten kormányülésen döntöttek arról, hogy felgyorsul a Kincsem nemzeti lovasprogram végrehajtása. A költségvetésben is megjelent mindaz, amit korábban megfogalmaztunk - hangsúlyozta. Ismertetése szerint az iskolai lovasoktatás bevezetése és költségvetési támogatása érdekében a kormány egyeztetésre kérte fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert. Feladatuk az, hogy az iskolai lovasoktatás szeptembertől történő bevezetése kapja meg a kellő törvényi, kormányzati és anyagi segítséget - tette hozzá. Lezsák Sándor emlékeztetett a harmadik alkalommal megrendezett kunszállási Nyeregszemlére, ahol a Kárpát-medence minden részéből érkeztek lovasok. Az Országgyűlés alelnöke, aki maga is aktív szerepet vállal a nemzeti lovaskultúra népszerűsítésében és támogatásában, megelégedéssel nyugtázta azt az erőfeszítést, ami az elmúlt években érzékelhető a Kárpát-medencében a lovas közösségek munkájában. Azt mondta, a magyar-szerb határon átívelő lovastúra-útvonal előkészítése során bebizonyosodott, hogy nincs olyan területe az országnak, ahol ne jelenne meg valamilyen formában a ló és a lovas. Kérte a lovasegyesületeket, hogy kapcsolódjanak ehhez a programhoz, mert számos olyan lehetőség van, amelyik a helyi erőfeszítéseket segítheti. Szavai szerint sokat jelenthetnek a magyar lovaskultúra népszerűsítésében a soron következő rendezvények: az OTP lovas kupa, a Nemzeti vágta, valamint a kettesfogat-hajtó világbajnokság, melyet 2015-ben Fábiánsebestyénben rendeznek. Lezsák Sándor a hosszabb távú tervek között említette, hogy Lakiteleken épüljön ki egy lovas polgárőrképző központ.

Túrós András

, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében úgy értékelte, megalakulása óta, egy év alatt a lovastagozat mindenki számára példát mutatott. Kiemelte: Magyarországon a közbiztonság az elmúlt 3 évben érzékelhetően javult, azonban van fehér folt, mégpedig a külterületi bűnmegelőzés területén. Határozott álláspontja, hogy az ezen a területen fellépő hiányt a lovas polgárőrök ki tudják tölteni. 2014-ben legalább 15-20 millió forintot biztosítanak a polgárőr szövetség költségvetéséből a lovastagozat számára - ígérte Túrós András. A rendezvényen - a belügyminiszter képviseletében -

Kerényi János

, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja életmentő emlékérmet adott át Balla István polgárőrnek, aki 2012-ben egy fuldokló embert kimentett a vízből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.