Közélet

Módosulnak a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények

Módosulnak a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények

2013. május 16., csütörtök
Módosulnak a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények

Elsősorban az úgynevezett árva művekre vonatkozó, az uniós szabályozással megegyező előírásokat illeszti be a szerzői jogi törvénybe az a törvénytervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Szakzsargonban árva műnek nevezik azt az alkotást, amelynek a jogosultja gondos kutatás ellenére sem lelhető fel. Az árva mű jogosultja lehet ismeretlen személy - mert például álnéven publikált a szerző - de tartózkodhat ismeretlen helyen is, ha például az örökös nem található meg. Jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kérelemre - a felhasználás módjához és mértékéhez igazodó díj megállapítása mellett - ad engedélyt az árva mű felhasználására. A felhasználási engedély legfeljebb öt évre szól, és Magyarország területére terjed ki. Továbbá az engedély nem kizárólagos, nem ruházható át, további felhasználási engedély adására és a mű átdolgozására nem jogosít fel. A jogszabály-módosítást követően a közfeladatokat ellátó intézmények az állományukban megtalálható árva műveket hatósági engedély nélkül is digitalizálhatják és hozzáférhetővé tehetik az interneten a jövőben. A közszolgálati rádió és televízió az árva művet saját archívuma számára digitalizálhatja, katalogizálhatja és a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teheti. Az iparjogvédelmi szabályok módosításai főleg technikai jellegűek. Így például a szabadalmazási eljárásban az írásos véleménnyel kiegészített, újdonságkutatási jelentésre irányuló kérelem benyújtására nyitva álló határidő kettőről tíz hónapra növekszik. Az írásos vélemény - indokolást is tartalmazó - előzetes megállapítás arról, hogy az újdonságkutatási jelentésben megjelölt iratokra és adatokra figyelemmel, a találmány kielégítheti-e az újdonság, a feltalálói tevékenység és az ipari alkalmazhatóság követelményeit. A módosítás lehetőséget ad arra, hogy gyorsított eljárásban, két hónap alatt készüljön el az írásos véleménnyel kiegészített, újdonságkutatási jelentés. A gyorsított jelentésnek dupla díja van. A tervezet szerint a módosított szabályok július elsején lépnének életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.