Közélet

A világ nemzetközileg bevethető mentőkutyája közül három magyar

A világ nemzetközileg bevethető mentőkutyája közül három magyar

2013. április 28., vasárnap
A világ nemzetközileg bevethető mentőkutyája közül három magyar

A világon mintegy negyven kutyás egység rendelkezik nemzetközi bevethetőségi vizsgával, közülük három kutya a Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagja - közölte az MTI-vel a segélyszervezet abból az alkalomból, hogy a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség 2008 óta minden év április 28-án ünnepli a Mentőkutyák Világnapját.

A világnap alkalmából két autóversenyző, a Vöröskereszt "Humanitárius Versenycsoportját" alkotó

Füge Krisztián

és

Kapitány Dorottya

a négylábú hősök helytállása előtt tisztelgő matricával az autóján lépett pályára vasárnap a Hungaroringen. A szövetség 39 ország, köztük Magyarország 115 mentőkutyás egységét tömöríti. A kutatás-mentési technológia fejlődése ellenére mentőkutyák továbbra is nélkülözhetetlenek egy-egy katasztrófahelyzet vagy eltűnt személy keresése során. Nemzetközi bevethetőségi vizsgával ("mestervizsgával") a világon összesen 40 kutyás egység (kutya+kutyavezető) rendelkezik, és ezek közül három magyar kutya, Aqua, Liza és Roger birtokolja ezt az elismerést - áll a vöröskeresztes tájékoztatóban. A közlemény szerint a hazai mentőkutyák éves szinten több száz esetben segítik az eltűnt, romok alatt rekedt emberek kutatását, valamint sok esetben egy-egy bűnügy kapcsán a rendőrség munkáját is nagyban megkönnyítik. A négylábú hősök közreműködésével állapították meg például a tatárszentgyörgyi gyújtogatás tényét. Aquáék legérdekesebb esete egy Top10-es megyei bűnöző megtalálásához fűződik, amikor egy hőkamerát kijátszó, álbeépített szekrény mögé bújt gengsztert szagoltak ki. A haiti földrengés után 273 mentőkutya dolgozott egyszerre a helyszínen és munkájuknak hála 132 túlélőt találtak meg a romok alatt. A magyar mentőkutyáknak legutóbb 2009-ben, az indonéziai földrengés után volt nemzetközi bevetésük. Aqua és Liza tagja volt annak a csapatnak is, amely 2009-ben világbajnoki címet szerzett Magyarországnak a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség által szervezett világbajnokságon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.