Közélet

Gyakori, hogy nem engedik be a kéményseprőket

Gyakori, hogy nem engedik be a kéményseprőket

2013. február 13., szerda
Gyakori, hogy nem engedik be a kéményseprőket

A Csongrád megyében kéményseprő-ipari szolgáltatást nyújtó cégek vezetőivel és képviselőivel tartottak értekezletet a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a hatósági osztály munkatársai. A szolgáltatók kijelentették: nagyon sok esetben nem jutnak be a lakásokba, hogy a kürtőket ellenőrizhessék.

A kéményseprő-ipari szolgáltatást nyújtók szakmai felügyelete január elseje óta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok feladata, amelyek hatósági munkatársai a szakmai felügyelet keretében ellenőrzik többek közt azt is, hogy a szolgáltatók rendelkeznek-e az előírt személyi és tárgyi feltételekkel. A cégeknek az év elejével be kellett jelentkezniük, hogy nyilvántartásba kerüljenek, és az erről szóló igazolással végezhették munkájukat. Csongrád megyében hét szolgáltató biztosítja a kéményseprést, amelynek új jogszabályi kereteiről tartott prezentációjában Rókus Imre hatósági osztályvezető elmondta: a rendelet rögzítette a szolgáltatásért kérhető legmagasabb díj összegét, és részletezi, milyen tartalmú dokumentációt kell a kémény vizsgálata után a tulajdonos részére biztosítani, és azt is, milyen eljárásokat lehet kezdeményezni a szolgáltatókkal, illetve a tulajdonosokkal szemben. A hatósági jogkörök változása kapcsán elhangzott: ha a szolgáltatóval szemben merül fel kifogás, vele szemben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jogosult eljárni, azonban ha a lakásba nem engedik be a kéményseprőt, abban az esetben a tulajdonossal szemben a katasztrófavédelmi kirendeltségek teszik meg a jogi lépéseket. A szolgáltatók az értekezleten egyhangúlag állították: igen gyakori, hogy a kéményseprőik nem jutnak be a lakásokba, és így nem tudják az egyébként kötelező szolgáltatást elvégezni, annak ellenére, hogy a többszöri kiértesítés mellett az előzetes időpont egyeztetés lehetőségét is biztosítják. Pedig a kémények átvizsgálása életeket menthet, hiszen a nem ellenőrzött, rosszul működő kéményből az égéstermék visszaáramolhat a lakásba, ahol az alattomos gyilkos, a szénmonoxid akár halálos mérgezést is okozhat – pedig ennek a kémény ellenőrzésével elejét lehet venni.

Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.