Közélet

Éjszaka a hajléktalanokkal, hajléktalanokért + FOTÓK

Éjszaka a hajléktalanokkal, hajléktalanokért + FOTÓK

2012. november 15., csütörtök
Éjszaka a hajléktalanokkal, hajléktalanokért + FOTÓK

Nyolcadik alkalommal gyűltek össze a hajléktalanokért önkéntesek és ellátó intézmények remélve, hogy minél többen látják meg az otthontalanok problémáit.

A Klauzál téren zenével, meleg vacsorával, adománygyűjtéssel várták mind a rászorulókat, mint azokat, akik úgy érezték, ott a helyük. A szervező Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség elkötelezett önkénteseihez idén csatlakozott a Református Egyetemi Lelkészség, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Indóház téri Hajléktalanszálló és a Védegylet szegedi csoportja is. Magyarországon ma nagyon sokan szenvednek azért, mert nincs megfelelő otthonuk, a hajléktalanságnak, a hajléktalanná válásnak több fokozata van – mondta el az est megnyitásán

Málovics György

, a Védegylet szegedi csoportjának vezetője. Ide tartoznak azok, akiknek ugyan van lakásuk, de már nem alkalmas – hiányos felszereltsége, vagy rossz fizikai állapota miatt – arra, hogy otthon érezzék benne magukat. Ilyenek azok is, akiket díjhátralékuk miatt kilakoltatás fenyeget – sajnos ők is egyre többen vannak. És végül ide tartoznak a fedél nélküliek – sorolta Málovics. „Őket sajnos a politikai döntéshozók a mi megítélésünk szerint nem kezelnek helyükön. A hajléktalanság nem törvényszerű, megfelelő politikai akarattal és társadalompolitikai intézkedésekkel lehet ellene tenni” – tette hozzá.

Elégtelen

Málovics György kitért arra is, Magyarországon a hajléktalansággal kapcsolatos intézkedések, a források mértéke a rendszerváltás óta mindig is elégtelen volt a probléma nagyságához képest. Manapság olyan trend látszik betetőzni, mely a hajléktalanságot nem szociális, hanem kriminális problémaként kezeli. Málovics György utalt az 1999-es szegedi koldusrendeletre, illetve az új szabálysértési törvény azon passzusára, mely szabálysértéssé minősítette volna a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A rendelkezést az Alkotmánybíróság hét elején hozott határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette. „Nem várhatjuk a nagypolitikától a megoldást, nekünk kell tenni hajléktalan embertársainkért önkéntes munkával vagy éppen teajárattal. Ne elégedjünk meg azzal, hogy ma este itt vagyunk, azt gondoljuk át, hosszútávon hogyan tudnánk segíteni rajtuk” – zárta gondolatait a Védegylet szegedi csoportjának vezetője.

Megosztott bánat

Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök levélben köszöntette az éjszaka résztvevőit, melyet Serfőző Levente, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetője olvasott föl. „Évente ez az egy este jelzés akar lenni, hogy próbálunk együttérezni veletek. A megosztott öröm kétszeres öröm, a megosztott bánat félbánat. Erre az estére próbáljátok elfelejteni nehéz sorsotokat, érezzétek, hogy szeretünk titeket” – üzente a püspök atya. A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség egyik közössége hétről hétre zsíroskenyeret és meleg teát oszt az utcán élő hajléktalanoknak és a hozzájuk forduló rászorulóknak, egy-egy este közel 80 embernek. Bánvölgyi Helga főszervező portálunknak elmondta, úgy tapasztalják, egyre több a rászoruló, nem csak az önkéntesek és a segélyszervezetek kiállására lenne szükség. A Szolidaritás Éjszakája rendezvénnyel idén is, az előző évekhez hasonlóan lehetőséget teremtettek arra, hogy a hajléktalan-ellátásban dolgozók, a döntéshozók, a közemberek és a hajléktalanok közösen gondolkozzanak, hol szükséges és hol tudnak változni és változtatni. Bánvölgyi Helga kitért arra is, az eddigi évek sikeres rendezvényei révén a virrasztás már kezd bekerülni a köztudatba, készülnek rá egyre nagyobb számban a szervezők, a közemberek és a hajléktalanok is. „Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen érzik, hogy tudnak segíteni és már azt is, hogy miként. Akár csak egy pár meleg kesztyűvel vagy konzervvel, amit az estére hoznak, vagy épp egy baráti szóváltással egy nélkülözővel. Lehet, hogy ettől gazdagabbak nem leszünk, de lelkileg valamiféle béke érkezik, hogy tettem valamit a legszegényebbekért, ami tőlem telik. Más napon pedig, ha lesz lehetőségem rá, már nem megyek el mellette szótalanul, hanem megkérdezem: Jó napot! Hogy van? Tudok segíteni valamiben?” – így a főszervező.

Több mint félezren az utcán

Szegeden mintegy 600-ra becsülik a fedél nélkül élők számát. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményének Hajléktalan Ellátó Egysége három éjjeli menedékhelyet, két átmeneti szállót, valamint egy nappali melegedőt és népkonyhát tart fent. Éjszakára férfiakat tudnak fogadni a Moszkvai körúti (50 fős befogadóképesség) és Bajai úti (53 fő) menedékhelyeken. A nők éjjeli menedéke az Indóház téren van (9 fő), de itt működik a férfiak és nők által egyaránt igénybe vehető egyik átmeneti szálló (10 nőt és 21 férfit tud befogadni) is, a másik a Bajai úton található, csak férfiak számára (20 fő). A népkonyhán napi egyszeri meleg étkezést tudnak biztosítani. Alsóvároson a ferences testvérek is tartanak fent szegénykonyhát, ahol vacsorát kaphatnak a rászorulók. Beérkező adományokból ruhaosztással segít a Katolikus Karitász. Nem csak hajléktalanoknak, hanem a rászorulóknak általában gyűjtenek tartós élelmiszert együttműködve az önkormányzattal és más civil szervezetekkel. Szerdánként teajáratot tartanak, zsíroskenyeret, teát osztanak. Egy-egy szükséghelyzetben egy SOS-csomagot is össze tudnak állítani – mondta el portálunknak Molnár Gyöngyi Karitász-munkatárs. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi nappali melegedőjében naponta 60-80 fő fordul meg, akiknek hideg ételt tudnak biztosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.