Közélet

Egyre több fenyegetés éri a bíróságokat

Egyre több fenyegetés éri a bíróságokat

2012. október 22., hétfő
Egyre több fenyegetés éri a bíróságokat

A magyar bíróságok dolgozóit egyre több inzultus éri - számol be róla a Magyar Hírlap.

A bíróságok 1999 és 2010 vége között 274 bombafenyegetést kaptak az Országos Bírósági Hivatal statisztika alapján, ám a tendencia erősödik, mert csupán 2007-től napjainkig 150 bombariadó volt valamelyik bíróságon - írja a lap hétfői száma. Az említett tízéves időszakban 97 esetben fenyegettek meg bírókat, de a bírósági eljárásban részt vevő egyéb személyekkel szemben is 56 erőszakos cselekményt követtek el. Nemcsak a bírák vagy bírósági dolgozók a célpontok, hanem az épületek és azok berendezése is: egy évtized alatt 67 ilyen eset volt. Tavaly 69 rendkívüli és egyéb esemény volt, amelyek során hatszor fenyegettek meg például eljáró bírót, és ugyanennyiszer történt épületrongálás. A mutatók alapján 2011-ben a rendkívüli események valamennyi típusának nőtt a száma, de a bírákkal szembeni tettlegességre, illetve konkrét fizikai bántalmazásukra nem került sor. Az utóbbi idők emlékezetes esete volt például, amikor a terrorcselekménnyel vádolt

Budaházy György

egyik tárgyalása után a teremből kilépő ügyészt a gyülekező szimpatizánsok, mintegy tizenöten-húszan, leköpték és lökdösni kezdték - emlékeztet a lap -, az inzultusnak végül a kiérkező rendőrök vetettek véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.