Közélet

Navracsics: magyarnak lenni nem csak a nyelv elsajátítását jelenti

Navracsics: magyarnak lenni nem csak a nyelv elsajátítását jelenti

2012. július 9., hétfő
Navracsics: magyarnak lenni nem csak a nyelv elsajátítását jelenti

Magyarnak lenni nem csak a nyelv elsajátítását jelenti – jelentette ki hétfőn Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a hétvégi magyar iskolák első világtalálkozójának megnyitóján a Balassi Intézetben Budapesten.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint fontos az is, hogy a nyelvet milyen mértékben tudjuk művelni. Fontos emellett a történelmünk és - példaként említve a kokárda viselését - annak a szimbólumrendszernek az ismerete is, amely minket a magyar közösség tagjává tesz - jelentette ki

Navracsics Tibor

. A miniszter szerint könnyebb, vonzóbb egy olyan közösséghez tartozni, amely olyan országot jelenít meg, ami sikeres, fiatalos. Hangsúlyozta: a magyarok sikerei jórészt mindig a talpraállásból adódtak, és most „történelmi lehetőségünk van, hogy ismét sikeres nemzet legyen a magyar”. A miniszter arról is beszélt, hogy szerinte Mohács, Világos, Trianon olyan fogalmak, amelyek egyszerre tartalmaznak tragédiát és hősiességet. Hozzátette: a magyarok számára ezek nem csak földrajzi helyek, hanem egyben történetek is, amelyek magyarrá tesznek bennünket. Navracsics Tibor kulcsfontosságúnak nevezte azt a missziót, amelyet a hétvégi magyar iskolákban tanító tanárok vállalnak önként és a szabadidejük terhére. A miniszterelnök-helyettes rámutatott: eddig amikor nemzetpolitikáról beszéltünk, csak a határon túli magyarság került szóba és hagyományosan a Kárpát-medence magyarsága, ugyanakkor ma már látható, hogy az elmúlt 20 évben rohamosan nő a jelentőségük a nem tömbmagyarságban élőknek. Esetükben ugyanis fennállhat a nyelvvesztés veszélye, s a nyelv újra megtanulása óriási erőfeszítés. A Balassi Intézetben július 9-15. között rendezik meg első alkalommal a hétvégi magyar iskolák világtalálkozóját, amely továbbképzés is a diaszpórában élő magyartanárok számára. Az intézet honlapján található ismertető szerint a rendezvény programja alapvetően egy érdekes és szerethető mai Magyarországot szeretne bemutatni. A résztvevőkkel közösen megpróbálják megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek felkelthetik egy harmadik vagy negyedik generációs magyar származású fiatal érdeklődését, vagy amelyek segítenek megtartani egy alig néhány éve szüleivel együtt kiköltözött gyerek kapcsolatát a hazájával – áll a tájékoztatóban. A találkozóra 5 kontinens 40 országának 100 magyartanárát várják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.