Közélet

Térségi igények alapján korrigálták a vasúti menetrendet

Térségi igények alapján korrigálták a vasúti menetrendet

2012. június 16., szombat
Térségi igények alapján korrigálták a vasúti menetrendet

A térségi egyeztetések nyomán az áprilisi menetrendi változások óta alacsonyabb járatszámmal üzemelő tíz vasútvonalon a helyi igényeknek megfelelően módosították a menetrendet június 16-tól - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI érdeklődésére.

Az NFM tájékoztatása szerint a részben önkormányzati kezdeményezéseken alapuló finomhangolás összesen 29 vonatot érint. A korrekció mintegy 100 település közel 800 ezer lakosának közlekedési lehetőségeiben hoz kedvező változást. A módosítások - a korábbi menetrendi összehangolási intézkedések céljait megtartva - az utazási igényeknek megfelelő pontosításokat foglalnak magukban, így nem járnak jelentős többlet teljesítmény- és költségigénnyel - hangsúlyozza az NFM. A változtatással egyes vonatok indulási és érkezési ideje módosul, több járat a jelenleginél hosszabb útvonalon, több település érintésével, kedvezőbb csatlakozási lehetőségeket biztosítva közlekedik majd. A minisztérium tájékoztatása szerint a változtatásban érintett a Zalaszentiván–Nagykanizsa, Budapest–Porpác, Siófok–Kaposvár, Sárbogárd–Bátaszék–Baja, Vác–Balassagyarmat, Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc, Nyékládháza–Tiszapalkonya–Erőmű, Budapest–Szolnok, Mezőhegyes–Újszeged, Szolnok–Szentes–Hódmezővásárhely vonal. Példaként említi a minisztérium, hogy Balassagyarmat és Ipolytarnóc között az üzemi okból szerelvényvonatként közlekedő vonatok helyett új vonatpár közlekedik Ipolytarnócról késő délutáni (18.48), Balassagyarmatról hajnali (4.53) indulással. Nyékládháza és Tiszapalkonya-Erőmű között teljesen új, egy pár Miskolc-Tiszai – Tiszapalkonya Erőmű között közlekedő vonatot és további 7 pár, Tiszapalkonya Erőmű/Tiszaújváros és Nyékládháza szakaszra korlátozott vonatot tartalmazó menetrendet vezet be a módosítás. A Mezőhegyes-Újszeged vonalon új vonatpár közlekedik a vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon, az esti órákban Dél-Békésből közvetlen eljutási lehetőséget biztosítva a Szegedre tartó egyetemisták és középiskolások számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.