Közélet

Legtöbb panasz a feketemunkára érkezett + FOTÓK

Legtöbb panasz a feketemunkára érkezett + FOTÓK

2012. május 3., csütörtök
Legtöbb panasz a feketemunkára érkezett + FOTÓK

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve nyílt napot tartott a megyeházán, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye a felügyelőség feladatait és munkáját, továbbá, hogy a munkavédelmi és munkaügyi előírások végrehajtását szolgáló tájékoztató és felvilágosító tevékenységüket ily módon is megerősítsék.

Ilyképpen szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a munkaerő-piac szereplői megbízható, hivatalos információkhoz jussanak a változó jogszabályi környezet alapján irányadó foglalkoztatási szabályokról, a jogkövető magatartási formákról, követendő eljárásokról, a biztonságos, egészséges munkahelyek megvalósításáról. Tíz órától tájékoztató előadásokat tartottak a következő témákban: a Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség bemutatása, ellenőrzési tapasztalatok, a közelmúlt és a közeljövő jogszabály-változásai, a bérkompenzáció végrehajtásával, ellenőrzésével kapcsolatos kérdések. A rendezvény időtartama alatt munkavédelmi védőeszköz-kiállítás is látható. A nyílt nap keretében megemlékezést tartottak a „Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja” alkalmából.

Gyorsaság, hatékonyság, pontosság

A tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón Polner Eörs főigazgató a közigazgatás átalakítására jellemző nyíltságról beszélt. A jó állam koncepciója mentén szervezik meg a mindennapi munkát, melynek főbb jellemzője a gyorsaság, a pontosság, az ügyfélbarát kiszolgálás, illetve a költséghatékonyság. Az ország Alaptörvénye is kimondja, Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán és a vállalkozások szabadságán alapul, továbbá biztosítja a versenysemlegességet. A Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv egyik feladata, hogy segítse a munkavállalók jogszerű és biztonságos alkalmazását, és csökkentse a szabálytalan foglalkoztatással versenyelőnyhöz jutó munkáltatók számát. A munkavédelmi feladatok ellátása kiterjed a munkabiztonság és a munkaegészségügy hatósági feladataira is. Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja alkalmából Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes szólt azokról, akik munkahelyükön, munkabaleset következtében sérültek meg vagy vesztették életüket. Szomorú számadatok sorjáznak az elmúlt időszakból: 2010-ben 95-en, tavaly 80-an haltak meg munkaügyi baleset következtében. Megyénkben 3 halálos baleset volt az elmúlt időszakban, míg tavaly 8 súlyos balesetet kellett kivizsgálniuk. Ennek ellenére Csongrád megyében 24 százalékkal csökkent a munkabalesetek száma az előző évhez képest. A nemzetgazdasági ágakat összevetve egyedül a biztonsági, vagyonvédelmi tevékenységek körében tapasztalható kismértékű növekedés a munkabalesetek számában.

Legveszélyeztetettebb ágazat a gépipar

Szembetűnően mérséklődött viszont a balesetek száma a feldolgozóiparban, szállítás, raktározás, posta, távközlés és igazgatás, oktatás szektorokban. A legveszélyeztetettebb ágazat munkabaleseti szempontból továbbra is a gépipar, ezt követi a feldolgozóipar, majd a kereskedelem, szállítás; ez tulajdonképpen megfelel az egy évvel korábbi állapotnak. A munkabaleseti jegyzőkönyvek tanúsága szerint – néhány ágazattól eltekintve – jellemzően nem a szakmunka, hanem a kiegészítő munkavégzés során következnek be munkabalesetek. Ebből fakadóan, a munka világába újonnan belépő, vagy hosszabb idő után visszalépő, esetleg frissen szerzett képesítéssel rendelkező munkavállalókat foglalkoztató vállalkozásoknál nagyobb eséllyel vezet balesethez a munkavédelmi oktatás és a legalapvetőbb munkavédelmi szabályok betartásának és betartatásának a hiánya. Szorosabb kapcsolatot kell kialakítani a munkáltatókkal, szögezte le Majláth Mihály. Először partneri kapcsolatra, figyelemfelhívásra kell törekedni, a szankcionálás csak abban az esetben következik be, amikor már elkerülhetetlen.

Sok a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállaló

A cégek nagy többsége a bérkompenzációt is végrehajtotta, hiszen a régió jelenlegi gazdasági helyzetében az állami támogatás elengedhetetlen a cégek életben maradásához. A 2011. évben 770 munkáltatót vizsgált a hatóság, az ellenőrzések eredményeként 472 munkáltatónál került feltárásra szabálytalanság. A vizsgált munkáltatók 8149 munkavállalót foglalkoztattak, 3696 munkavállalót szabálytalanul. Nyilvántartás szerint a 2011. évben a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz összesen 191 db közérdekű bejelentés és panasz érkezett, ebből 2 db nem volt vizsgálható tipikusan hatáskör, illetékesség hiánya miatt. A felügyelőségre 79 db közérdekű bejelentés és panasz érkezett névtelenül, ilyen esetekben a bejelentőket a jogszabályi kötelezettségünkből eredendően az ellenőrzés eredményéről, lezárásáról nem került értesítésre. Közérdekű bejelentések nagy része a fekete foglalkoztatásra, a munkabérre és a munkaidő szabályainak megsértésére vonatkozott. A beérkezett és kivizsgált közérdekű, illetve panaszbejelentések jellemzően az építőipar, a feldolgozóipar, a könnyűipar, a kereskedelem, a mezőgazdaság és a vagyonvédelem területére koncentrálódtak.

Nem a bírságolás a cél

Munkaügyi bírságot csak az ismételt, súlyos szabálytalanságot elkövetőkkel és a kis- és középvállalkozásnak nem minősülő vállalkozásokkal szemben, illetőleg első esetben azon munkáltatókkal szemben szab ki a Felügyelőség, amelyek a munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát is) vonatkozó rendelkezéseket sértik meg, akik bejelentés nélkül foglalkoztatnak munkavállalókat, hatósági nyilvántartásba vétel hiányában munkaerő-kölcsönzésre irányuló tevékenységet folytatnak, illetőleg akik a munkabér összegére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezéseket megsértik és a munkavállaló részére a ki nem fizetett munkabért az eljárás során kitűzött határidőn belül nem fizetik ki. Az előző évben a Munkaügyi Szakigazgatási Szerv összesen 64 050 000 Ft Munkaügyi bírságot szabott ki, 5 680 000 Ft eljárási bírságot, engedély nélküli 3. országbeli állampolgár foglalkoztatása miatt 1 836 000 Ft befizetésre kötelezés került kiszabásra. A konferencia szervezői több ezer e-mail címre elküldték a meghívókat a kereskedelemtől kezdve az ipar területéig szinte minden ágazatot igyekeztek felölelni, mégis meglehetősen kevesen jöttek el. Ez volt az első ilyen jellegű nyílt nap, s valószínűleg az újdonság erejével hatott még.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.