Közélet

Rózsa Sándor újra Szegeden + FOTÓK

Rózsa Sándor újra Szegeden + FOTÓK

2012. március 29., csütörtök
Rózsa Sándor újra Szegeden + FOTÓK

A gólya „möggyütt Afrikábú”

Országszerte sorra szólnak a hírek arról, hogy az első gólyák visszatértek a fekete kontinensen eltöltött telelésükről. Szegedre, az Alsóvároson bejelentett állandó lakcíme felett Rózsa Sándor – egyelőre még élete párja, Juliska nélkül – megtette első tiszteletköreit a tél tépázta családi fészek körül.

Az alsóvárosi Vadkerti téren lévő összkomfortos fészekre

egy évtizede

jár vissza a gólyapár, hogy kiköltse aktuális fiókáit. Idén kissé korán, a hidegfront tiszta levegőjét követve elsőként Rózsa Sándor érkezett meg. Juliska egyelőre még távol maradt, de bízzunk benne, hogy a gólyapár gyengébbik nemhez tartozó tagja is biztonságban átvészelte a több ezer kilométeres tavaszi utazást.

Béka helyett a pocok is megteszi

Az idei éveleji szárazság miatt a környékbeli tavak, mocsarak, és tocsogók egyelőre nem örvendeztetik meg a gyermekhozó madarakat csőrük hegyére való élelemmel. „Talán egy kicsit hamar érkeztek meg a madarak hozzánk, de ők gyorsan alkalmazkodni tudnak a helyzethez” – mondta el portálunknak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark ( http://zooszeged.hu ) igazgatója. „Ilyenkor béka és hal híján pockokat, egereket, esetleg csigákat gyűjtögetnek. A tavaszi szántások, tárcsázások nyomán a föld felszínére kifordított gilisztákat, rovarokat is előszeretettel csipkedik fel. A gólyaszezon igazából április közepétől indul. A fiókák kikelése után az etetésükről is gondoskodni kell a szülőknek, amihez bőséges élelemforrás szükséges.”

Pólya nélkül a magasban

Egyelőre még csak Sándor térképezte fel a környéket, előbb a házak felett alacsony köröket leírva, majd a felemelkedő légáramlatoknak köszönhetően egyre magasabbra emelkedve. Ha hinni lehet a nép bölcsességnek – ami természetesen megdönthetetlen és autentikus bizonyítékokkal tud szolgálni –, Alsóvároson az idén is nemcsak Rózsa Sándor és élete párja,

Juliska fészekaljában

, hanem az alant lakóknál is bőséges gyermekáldás várható. Mert ugye mindannyian tudjuk – bár a nyakigláb kelepelők hosszú piros csőrében még pólyát senki nem látott –, hogy a gyerekeket bizony a gólya hozza…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.