Közélet

Ha nem lenne a háromlábú kecske, nem lenne az Index sem + FOTÓK, VIDEÓ

Ha nem lenne a háromlábú kecske, nem lenne az Index sem + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 28., szerda
Ha nem lenne a háromlábú kecske, nem lenne az Index sem + FOTÓK, VIDEÓ

Nincsenek érdektelen dolgok, csak tudni kell érdekesen tálalni - mondta Tamás Bence Gáspár és Ács Dániel, az Index.hu munkatársai. A honlap itthon az elsők között kezdett foglalkozni rövid videós beszámolók készítésével, azonban saját bevallásuk szerint még van mit tanulniuk.

Az elektronikus sajtóról, az internetes videók születéséről, valamint a politikai függetlenség ingoványos talajáról beszélt szerda délután

Tamás Bence Gáspár

és

Ács Dániel

. Az Index.hu internetes hírportál munkatársai a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetében tartott

XXI. Közművelődési Konferencia

vendégeként érkeztek Szegedre. A portál egy erős részének tartott rövid videós anyagok is az ő nevükhöz fűződnek, valamint a politikai palettán sokak nemtetszését kiváltó parlamenti közvetítéseket is ők készítik.

Parlamenti parti

"A parlamenti adok-kapokot egy kicsit emészthetőbbé, a fiatalok számára is érdekesebbé szerettük volna tenni ezekkel a videókkal. A politika alapvetően unalmas: a politikus teszi azzá, hiszen az az érdeke, hogy ne foglalkozzon vele senki, ő pedig azt csinálhasson, amit csak szeretne. Érdektelen dolgok pedig nincsenek, csak meg kell találni a módját, hogy érdekesen adhassuk elő" - mondta Tamás Bence Gáspár. Az újságíró rövid videókban foglalja össze a parlamentben történt eseményeket, sajátos hangneme azonban sokak nemtetszését kiváltotta. A december végén készült

"Boldog karácsonyt, magyar demokrácia!"

című felvételük után

Kövér László

házelnök két hónapra száműzte őket a Parlament épületéből, csak azután térhettek vissza, hogy garantálták: a hely méltóságához illő módon fognak viselkedni. "Mi sem tudjuk pontosan, hogy mit nem szabad csinálnunk, hiszen sehol sincsen kitűzve, hogy milyen dolgokkal sértjük a Ház tekintélyét" - tette hozzá Tamás Bence Gáspár. Az ingerküszöböt átlépő, táncos-énekes jelenet a 9. perctől indul a videóban.

Néha a háromlábú kecske is kell

A komolyabb politikai cikkek mellett a bulvár elengedhetetlen, ezzel lehet ugyanis a legnagyobb nézőszámot generálni. "Az oknyomozó újságírásnak főként anyagi okokból nincs túl nagy hagyománya az országban. Egy-egy gazdasági, vagy korrupciót lefülelő írás hónapokig elveheti az újságíró minden idejét, és csak egy réteget érdekelhet. Egy mutáns kecskét felfaló néger indiánról szóló külföldi cikk lefordítása ezzel szemben egy fél óra, és sokkal többen kíváncsiak rá. Fontosak a gazdasági témájú cikkek, de ha nem lenne a háromlábú kecske, nem lenne az Index sem" - emeli ki Tamás Bence Gáspár. Ács Dániel az Index korai videós múltjáról mesélt. Mint mondta, a kisebb sávszélesség és a technika miatt 2006-ig a videózás és az internet nem tudott összekapcsolódni. Magyarországon az elsők között itt indult be ez az újszerű közvetítésmód, de külföldön sem volt túl sok példa hasonlóra. "Azt már alapból lefektettük, hogy mi nem olyat szeretnénk csinálni, mint a kereskedelmi televíziók. Ott kimegy a stáb, csinál pár felvételt, majd felolvasnak alá egy szöveget, amit a stúdióba a szerkesztő írt meg. Nem mi szeretnénk elmesélni a történetet, tegye ezt meg az, akivel megtörtént" - mondta a szerkesztő-riporter. Kezdetben ők maguk vágták, szerkesztették videóikat, mostanra azonban tíz ember dolgozik rajta. A heti tíz-tizenkét videó átlagos nézettsége 70 ezer fő felett van.

Független is meg nem is

Az Index munkatársai hangsúlyozták politikai függetlenségüket, melyet szinte egyedülálló módon tudtak megtartani az évek alatt. A portál mögött álló támogatók - az Index esetében az FHB Bank - gazdasági érdekei azonban nekik sem nyújthat teljesen szabad mozgásteret. "Olyan még soha nem volt, hogy politikai nyomásra megváltoztattuk volna a cikket. Persze itt is emberek dolgoznak, akiknek véleményük van, aki valamelyik irányba húz, annak nyilván az írásán is tükröződni fog ez. A függetlenség nagy felelősséggel is jár, sokszor dobálnak be gumicsontokat a sajtónak, amin elrágódva az nem foglalkozik a fajsúlyosabb eseményekkel. A helyén kell kezelni a dolgokat" - tette hozzá Tamás Bence Gáspár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.