Közélet

Mellbevágó problémák - hazai nőket is érint a szilikonbotrány

Mellbevágó problémák - hazai nőket is érint a szilikonbotrány

2012. február 13., hétfő
Mellbevágó problémák - hazai nőket is érint a szilikonbotrány

Magas komplikációs rátájuk miatt már fél éve visszavonták a forgalomból a Poly Implant Prothese (PIP) típusú mellimplantátumot, mellyel világszerte több tízezer műtétet hajtottak végre. A botrány Magyarországot is érinti, így utánajártunk, kell-e aggódnia az itthon operált nőknek.

Hónapok óta cikkeznek a lapok egy bizonyos Poly Implant Prothese (PIP) mellimplantátum veszélyeiről, amely nem az engedélyezett szilikonból készült, sérülékenyebb, így megbízhatatlanabb és sokak szerint veszélyesebb is a többi implantátumnál. „Biztosan egyelőre csak azt lehet kijelenteni, hogy ezek nem orvosi felhasználásra szánt szilikon alapanyagból készültek” – mondta

Molnár Csaba

plasztikai sebész főorvos a Duna TV Közbeszéd című műsorában. A főorvos szerint Magyarországon nagyjából ötezer nő lehet érintett az ügyben, nekik azt javasolja, hogy konzultáljanak az orvossal, aki a beavatkozást végezte.

Szegeden is dolgoztak PIP-implantátummal

„A szilikon implantátumok a hetvenes évek óta vannak forgalomban, de főként az utolsó húsz év jó minőségű termékei tették lehetővé, hogy különösebb komplikációk, veszélyek nélkül lehessen ilyesfajta műtéteket végrehajtani” – árulta el portálunknak

Bajusz Huba

plasztikai sebész, a szegedi Szent Gellért Magánklinika vezetője. Mint mondta, a világban közel száz implantátumot gyártó cég működik, a problémás PIP Franciaországból származik. „Ennél a gyártónál történt egy technológiai hiba, valamiért megváltoztatták a gyártás engedélyezett protokollját, és egy másik gyár töltőanyagát kezdték használni. Csak évekkel később derült ki, hogy ezekkel gyakoribbak a szövődmények: kiszakadhatott, a tartalma pedig szétfolyhatott a szövetekben. Ez ügyben a francia hatóság már vizsgálatot kezdeményezett” – magyarázta a plasztikai sebész, kiemelve: nem kell megijedni az implantatum műtéttől, hisz csupán egyetlen gyártó rossz termékéről van szó. „Olyan ez, mint amikor egy hibás autó széria miatt az összes autót visszahívják, hogy kiderítsék, melyikkel van a gond. Ebben az esetben is ez történik” – mondta Bajusz Huba. „A hatósági vizsgálatok jelenlegi eredményei szerint sem citotoxicitás (közvetlenül más sejtekre káros), sem pedig genotoxicitás (rákképződést elősegítő) hatása nincsen ezeknek az implantátumoknak. Persze számos egyéb, egészséget károsító hatás lehetséges, emiatt tanácsoljuk a PIP implantátummal rendelkező hölgyeknek, hogy egy választott időpontban cseréltessék ki ezeket más típusra. A forgalmazó szerint az országban 4-5000 nő érintett, ezeknek az implantátumoknak azonban csak egy kis százaléka lehet hibás. A probléma az, hogy nem tudjuk pontosan, melyik” – emelte ki a plasztikai sebész. Mint mondta, szövődmények kialakulása, látható deformáció, illetve fájdalom érzés esetén a szilikon cseréje nem képezheti vita tárgyát, szerencsére hazánkban emiatt csak nagyon kevés műtétet kellett végrehajtani. „A francia hatóságok állásfoglalása szerint jelenleg nem kötelező érvényű ezeknek az implantátumoknak a cseréje, a magyar plasztikai sebészek megbeszélése szerint azonban javasoljuk minden ezzel a típussal rendelkező nőnek, hogy cseréltesse ki egy választott időpontban.” A PIP implantátumból a Szent Gellért Klinikán kettő párt ültettek csak be: a páciensekkel az orvosok felvették a kapcsolatot, ellenőrzés alatt állnak, és hamarosan ki is cserélik a szilikont egy megbízhatóbbra.

Vágjunk bele!

Heni

három éve feküdt a kés alá. Két gyermeket nevelt fel, a szoptatás után nem volt elégedett az alakjával, ezért döntött a szilikon beültetése mellett. Mint mondta, a műtét visszaadta az önbizalmát, és egyáltalán nem bánta meg, hogy így döntött. "Nem szépítek, maga a műtét iszonyú fájdalmas volt. Én császárral szültem mind a két gyerekemet, de ez még annál is kellemetlenebb volt. Utána viszont sokkal jobban éreztem magam, ajánlom mindenkinek, aki tervezi a műtétet, hogy vágjon bele. Sok nőnek van gond az önbecsülésével, mert nem érzi jól magát a bőrében" - mondta. Az orvost, aki a műtétet végezte, már gyerekkora óta ismeri, így bizalommal fordulhatott hozzá ez ügyben. Amikor hallott a PIP-implantátumokkal kapcsolatos botrányról, Heni egyből felhívta a sebészt, aki megnyugtatta: egy amerikai típusú implantátumot ültettek be neki, amely biztonságos, így nincs miért aggódnia. "Szerencsés helyzetben vagyok, hogy ilyen régóta ismerjük egymást. Tökéletesen megbízom benne, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot is" - mondta Heni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.