Közélet

Lovas expedíció indul Magyarországról Kazahsztánba

Lovas expedíció indul Magyarországról Kazahsztánba

2012. február 27., hétfő
Lovas expedíció indul Magyarországról Kazahsztánba

Lovas expedíciót indít Magyarországról Kazahsztánba az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány (EÖA) márciusban azzal a céllal, hogy erősítsék az érintett országok és Magyarország közötti baráti kapcsolatokat.

A közel hétezer kilométeres távot három lovas teszi meg történelmi népviseletben:

Bencze István

expedícióvezető,

Chemez Farkas

és

Béres Sándor

néprajzkutatók - olvasható a www.karpatmedenc.net oldalon.

Kalinovszkaja Szvetlana

programkoordinátor autóval kíséri a lovasokat, a kazah résztávon

Sípos László

rováskutató is velük tart. A túra március 5-én a Pest megyei Bagról indul, majd Románián, Grúzián és Azerbajdzsánon át a tervek szerint július elején érkezik Asztanába, Kazahsztán fővárosába. A résztvevők minden nagyobb településen, mintegy hatvan helyszínen tartanak előadásokat: diákat, filmeket vetítenek Magyarországról és a lovasút technikai hátteréről. Béres Sándor az út során folyamatosan naplót vezet az eseményekről. A lovastúra megvalósításában az EÖA mellett részt vesz a Kunszövetség - a Magyarországon élő kunok szövetsége -, a Kazah Nemzeti Múzeum, a Kazahok Világszövetsége és a Hatalmas Sztyeppe Alapítvány is. Az utat anyagilag is támogatja a Kazahok Világszövetsége, több magyarországi, illetve az út során érintett települések önkormányzata. Utóbbiak esetében többnyire nem pénzbeli támogatásról van szó: a települések szállást, ellátást, takarmányt és üzemanyagot biztosítanak majd a lovasoknak és a kísérő autónak - fejtette ki az MTI-nek Bencze István. Az expedícióvezető hozzátette: az út közösségi ügy, amelyből sokan, ha csak szimbolikus felajánlásokkal is, de igyekeznek kivenni részüket. A lovasok éppen az Asztana fennállásának évfordulójára rendezett ünnepségre érkeznek Kazahsztán fővárosába, amely egybeesik a kazah elnök, Nurszultán Nazarbajev születésnapjával. Nazarbajevet a Kunszövetség tiszteletbeli örökös kunkapitánnyá is választotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.