Közélet

Tankokat és vadászgépeket is elad a HM

Tankokat és vadászgépeket is elad a HM

2012. január 19., csütörtök
Tankokat és vadászgépeket is elad a HM

A MIG-29-es vadászgépek mellett Mi típusú helikoptereket, T-72-es harckocsikat, valamint L39-es repülőgépeket is értékesítene a Honvédelmi Minisztérium (HM) - válaszolta a tárca csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A HM válaszában az áll: a MIG-ek esetében a minisztérium azt javasolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek - amely értékesíti azokat -, hogy nyilvános pályázaton, minimálár kikötése nélkül próbálják eladni a gépeket. Összesen egyébként 24 vadászgépen szeretne túladni a tárca. Mint hozzátették, a minimálár kikötésétől való eltekintés nem jelenti azt, hogy az állam vagy a HM mindenáron szeretne megszabadulni a repülőgépektől, ez a lehetőség ugyanakkor nagyobb mozgásteret biztosít a gépek értékesítésekor. A minisztérium javasolta azt is, hogy egyenként is lehessen licitálni a gépekre. Az MNV Zrt. január végén dönt a javaslatok elfogadásáról - olvasható a tárca válaszában. Az eladásra szánt vadászrepülőgépek nagyjavításra szorulnak, jelenleg tehát nem működőképesek, a honvédség ki is vonta azokat a hadrendből, ugyanakkor - nagyjavítás után - több ezer órát lehet még azokkal repülni - írták. A HM a gépek eladásából befolyt összeget a Magyar Honvédség technikai modernizációjára használná fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.