Közélet

„Játssz a tűzzel!” – rakétavásár szilveszterre + FOTÓK

„Játssz a tűzzel!” – rakétavásár szilveszterre + FOTÓK

2011. december 29., csütörtök
„Játssz a tűzzel!” – rakétavásár szilveszterre + FOTÓK

Szilveszter közeledtével, na és persze a szabályok értelmében december 28-án szinte az összes hipermarket parkolójába kitelepültek a tűzijátékárusok. Meglátogattuk néhányukat, hogy a kínálat felől érdeklődjünk: mi most a legnépszerűbb lőni való?

A Lidl mellett

Juhász Norbert

szolgált ki minket – egyelőre még csak információval – elmondva, hogy náluk az internetről is lehet rendelni, és minden nap egy-egy akcióval csalogatják magukhoz a vásárlókat. Most épp egy nagyobb telep, egy 30 milliméteres, 16 lövéses szerkezet került 6300 forint helyett 5990-be. E telepek mellett a római gyertyák (kézből indítható vetőcső) és az üvegbe állítható különböző rakéták a legnépszerűbbek. A Napfényparkban már reggel hét órától lehet vásárolni lőni valót egészen este nyolcig. Itt is a vetőcsöves telepek a népszerűek a rakétákkal együtt. Arról is érdeklődtünk, hogy a tapasztalatok szerint mekkora egy-egy árusnak a forgalma ebben az időszakban. Megtudtuk, hogy ez nagymértékben függ a helytől, de 3-4 millió forint közötti pénzmozgásra lehet számítani.

A „petárda szülővárosában” percenként repülnek a rakéták

A Petőfi Sándor sugárúton lévő játékbolt üzemeltetője már a kezdetektől, kilenc éve foglalkozik tűzijáték forgalmazással. Elmondása szerint most a válság időszaka óta, úgy jó két éve 40 százalékkal esett vissza a forgalom. „Az első öt évben december 31-én ki kellett írnunk, hogy a készlet elfogyott, most ez nem fog megtörténni” – nyilatkozta portálunknak Kiss Sándor üzletvezető, akitől megtudtuk, hogy általában három kategóriában vásárolnak az emberek attól függően, hogy milyen anyagi lehetőségeik vannak. Az átlag 5 ezer forintig, egy tehetősebb réteg 30 ezer, míg a legvastagabb bukszával érkezők 100 ezer forint körüli értékben visznek haza pirotechnikai játékokat. „Évente jártunk ki Kínába beszerezni a tűzijátékokat, ilyenkor két hét alatt 80 tűzijátékot nézünk végig, minden gyártó, elárusító bemutatja ilyenkor termékeit. Pekingtől másfél órára van egy város, Liuyang, a „petárdák szülővárosa”, ahol közel ezer tűzijátékgyár működik. Nem telik el egy perc sem, hogy ne lőjenek fel rakétát. A világ 90 százaléka innen szerzi be a pirotechnikai eszközeit” – mesélt az üzletvezető különleges kínai beszerzőkörútjairól hozzátéve, hogy a válság mellett a szigorodó szállítási feltételek és nem utolsósorban a benzin ára is hozzájárult a dráguláshoz. „Mikor elkezdtem az ipart, 40 forint volt egy liter benzin Kínában, ma 200 körül mozog” – fűzte hozzá.

200-ért fütyülős rakétacsomag, 20 ezerért lépcsős ágyútelep

A telepektől, rakétákon át a kisebb tüzes játékokig széles a skála nemcsak a kínálatot, hanem az árakat tekintve is. Már 200 forintért hozzá lehet jutni 12 darabos „recsegő sárkánytojásig”, sőt pukkanós kis golyókat 50 darabos csomagban már 100 forintért is kaphatunk, de minél nagyobb látványra nyílik igényünk, úgy nőnek az árak is. A római gyertyák csomagjai 1300–2000 forint között mozognak darab és lövésszámtól függően. A legkisebb, úgynevezett fütyülő rakéták 12 darabos csomagját már 200 forintért megkaphatjuk, az eggyel nagyobb méret már az 1000 forint környékén kezdődik. A fényhatású rakéták középkategóriás, 12 darabos kiszerelésű pakkjai nagyságtól függően 1200–2000 forint között mozognak, a komolyabbak csomagjaiért akár 7000-ret is elkérnek. A telepek 1200 forint körül kezdődnek és a legdrágább, lépcsős 46 lövéses „ágyúsor” 17 ezer forint környékén mozog. De találtunk 150 lövéses 20 milliméteres vetőcsövekkel teli kartondobozt is 20 ezer forintért. Itt már tényleg csak a pénztárca szab határt a fantáziának, ha a buksza feneketlen, akkor akár mi magunk is összeállíthatunk egy 10-20 perces kisebb tűzijátékot.

Kisebb tűzijátékot egész évben lehet fellőni

A Complex jogtárban olvasható kormányrendelet szövege szerint a harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket december 28-tól december 31-ig lehet megvásárolni, és szilveszter napján 18 órától január 1-jén 6 óráig kell őket felhasználni. A tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják meg, csak zárt csomagolásban tárolhatók, és tömegközlekedési eszközön tiltott a használatuk. A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni. Árusítani csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből lehet. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az árusítást ideiglenes tárolóhelyre is kiadják, de ilyet csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Az 1-es és 2-es pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket egy új, szeptemberi kormányrendelet értelmében egész évben fel lehet használni, de kizárólag magánterületen, és csak este 22 óráig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.