Közélet

Az új gázerőmű terveit mutatták be a lakosságnak + FOTÓK

Az új gázerőmű terveit mutatták be a lakosságnak + FOTÓK

2011. december 8., csütörtök
Az új gázerőmű terveit mutatták be a lakosságnak + FOTÓK

Nyílt napon mutatták be a lakosságnak a Szegeden épülő gázturbinás erőmű látványterveit, dokumentációit. A svájci és német közös vállalkozás 160 milliárd forintból 25 éves üzemeltetési időre építi fel városunk határában az erőművet.

A Szeged Energia Zrt., a Szegedi Ipari és Logisztikai Parkban megépíteni és üzemeltetni tervezett 920 MW-os kombinált ciklusú gázturbinás (KCE) projekt fejlesztője rendezett szakértői nyílt napjára, ahol az érdeklődőknek bemutatta a projekthez elkészült terveket és különböző tanulmányokat is. (Ezek eredményei egyébként megtekinthetőek a www.szeged-energia.hu honlapon.)

A cég

A Szeged Energia Zrt. egy 920 megawatt kapacitású, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű szegedi fejlesztésére, építésére és üzemeltetésére alakult projektvállalat. A szegedi székhelyű vállalat tulajdonosai a független erőművi fejlesztésekkel foglalkozó svájci Advanced Power AG, valamint a Siemens pénzügyi divíziójához tartozó Siemens Project Ventures GmbH.

Az M43-as autópálya és az 5-ös út közötti Szegedi Ipari és Logisztikai Központon (SZILK) belül, mintegy 13 hektáron épül meg az úgynevezett kombinált ciklusú gázturbinás erőmű (KCE), melynek várható maximális teljesítménye 920 MW (2 x 460 MW), ami nem sokkal kevesebb áramot termel majd, mint a paksi atomerőmű két blokkja (négy, egyenként 500 MW-os teljesítményű blokkból áll az atomerőmű), és mintegy 58%-os hatásfokon üzemel. Tüzelőanyaga földgáz lesz (valamint biztonsági tartalékként tüzelőolaj lehet). A hűtése hibrid hűtőtornyok segítségével, vízzel és levegővel történik majd. Az építés a most folyó engedélyeztetési szakaszt követően várhatóan 2012/2013-ban indulna, az erőműnek 2015-től kezdődne az üzemeltetése. A Szeged Energia projekt a 3 éves építési szakaszban akár 1000, az erőmű legalább 25 éves üzemeltetése során pedig több mint 50 közvetlen és 50 közvetett munkahelyet hoz létre. A projektvezetővel, Szőcs Mihállyal a témában készült interjúnkat hamarosan olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.