Közélet

A szegediek a legaktívabb ötpróbázók

A szegediek a legaktívabb ötpróbázók

2011. december 1., csütörtök
A szegediek a legaktívabb ötpróbázók

Az EDF DÉMÁSZ Ötpróba London 2012 eddigi rendezvényein, az elmúlt félév során, 20 város 70 helyszínén, alkalmanként több száz - összesen pedig több mint 40.000 - amatőr sportkedvelő állt rajthoz és teljesítette a gyalogló, futó, kerékpár, úszás és triatlon versenyszámokat különböző távokon az egészséges életmód jegyében.

Az országos rendezvénysorozathoz

Vajda Attila

, olimpiai bajnok kenus,

Varga Tamás

, világbajnok evezős és

Horváth Gábor

, világbajnok kenus is csatlakozott. Az eddigi versenyek során a napfény városának lakói bizonyultak a legaktívabbnak, a legtöbb próbakártyát ugyanis Szegeden hitelesítették a szervezők. A próbák közül a legnépszerűbbnek a futás bizonyult, amelyen közel hatezren vettek részt az elmúlt nyolc hónap során. Ezt követték a gyalogtúrák, amelyekre több mint ötezren neveztek. A harmadik legkedveltebb sportág közel négyezer versenyzővel a kerékpározás lett. A legaktívabb város címét Tatabánya érdemelte ki, hiszen ott a próbákon több mint hétezer amatőr sportoló teljesítette meghirdetett ötpróba-távokat. Budapest a futás kategóriában tündökölt, hiszen itt ezernél is többen húztak futócipőt és álltak rajthoz az eddigi versenyek során. A szegediek ebben a sportágban a második helyet szerezték meg. Gyaloglásban Miskolc nyerte el a képzeletbeli aranyérmet, közel ezer túrázóval, Szeged egy kicsivel lemaradva a második helyen áll a résztvevők számát tekintve. Kerekezésben a szarvasiak voltak verhetetlenek, de Szeged ebben a versenyszámban is ezüstérmes lett. Az ötpróba sorozat célja, hogy minél több amatőr sportkedvelőt ösztönözzön arra, hogy a szabadban mozgással töltse a hétvégéjét. A versenysorozatban minden korosztály képviseltette magát: a legidősebb versenyző a 79 éves győri versenyző,

Szabó Lajos

volt, aki futó próbán, a gyalogtúrán, a kerékpárversenyen és a triatlonon is megméretette magát. A legifjabb ötpróbázó Győrzámolyból érkezett: az alig 3 éves

Hegedűs Flóra Katalin

sportos szülei támogatásával teljesítette a futó-, a gyalogló-, és a kerékpár-próbákat. Az egészséges életmódra nevelő ötpróba sorozat iskolai csapatok bevonásával a diákokat is mozgásra ösztönözte, segítve ezzel a szabadidő hasznos eltöltését, és támogatva a családtagok közös sportolását. Az iskolák versenyében résztvevő csapatok között a rendezvénysorozat végén értékes sportszercsomagok találnak majd gazdára. A verseny jelenlegi állása szerint a százezer forintos fődíjra a szolnoki Szandaszőlősi Általános Iskola esélyes 2567 pontjával toronymagasan vezetve, míg a második díjért 1736 ponttal a szarvasi Szlovák Általános Iskola versenyez a tőle kicsivel lemaradó szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola diákjaival. A közel másfél éves rendezvénysorozat végén a szervezők a 2012-es londoni olimpiára szóló jegyeket sorsolnak ki a résztvevők között. Ehhez az ötpróbázóknak elég csupán 10 pontot összegyűjteni a különböző próbák során és máris esélyessé vállnak arra, hogy a helyszínen szurkolhassanak majd a 2012-es ötkarikás nyári játékokon. Az ötpróbás versenyek részleteiről a www.otproba.hu oldalon tájékozódhatnak, az EDF DÉMÁSZ Ötpróba London 2012 megújult facebook oldalán, a www.facebook.com/otproba-n pedig a próbakártyákra további bónusz pontok gyűjthetőek. Az otproba.hu oldalt lájkoló résztvevők a teljesítéseikért minden alkalommal extra pontokat kapnak, amelyek értékes sportszerekre, illetve különböző ajándéktárgyakra válthatóak be. Hogy a téli időszakban se unatkozzanak, az Ötpróba facebook oldalán, sportos fotópályázaton vehetnek részt az érdeklődők. Az EDF DÉMÁSZ Ötpróba London 2012 jövő év januárjában folytatódik és egészen augusztus végéig tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.