Közélet

Ötmilliárd forintot kapnak a vasutasok + FOTÓK, HANG

Ötmilliárd forintot kapnak a vasutasok + FOTÓK, HANG

2011. november 30., szerda
Ötmilliárd forintot kapnak a vasutasok + FOTÓK, HANG

Orbán Viktor és a VDSZSZ aláírta a megállapodást

A hosszú évek óta folyó vitára tett pontot az a megállapodás melyben a VDSZSZ és a kormány megállapodott abban, hogy karácsonyig kifizetik a vasutasoknak a MÁV Cargo eladásából származó privatizációs bevételt. Az aláírásról és a várható kifizetésről, annak menetéről kérdezte portálunk a Szegeden tartózkodó szakszervezeti vezetőt.

Orbán Viktor

miniszterelnök és

Gaskó István

a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke szerda délelőtt, Budapesten a MÁV-Gépészet kocsijavító műhelyében aláírták azt a nyilatkozatot, melyben a kormány vállalja, hogy kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt. A fordulat nyomán a péntekre meghirdetett, ország több pontján tartandó (Szegeden is) demonstrációt a liga nem tartja meg. Erről szóló bejelentését a Forrás Szállóban tették meg, tudósításunkat

itt olvashatják az eseményről.

Hosszú évek küzdelmére került pont

Orbán Viktor miniszterelnök az aláírás alkalmából kiemelte, hogy súlyos nemzetstratégiai hiba volt, amikor az előző kormány eladta a MÁV Cargót, hiszen a vasúti teherszállítás jövedelmező üzletág. Hangsúlyozta, hogy előbb-utóbb a MÁV-nak ismét lesz teherszállítása, mert enélkül nehéz elképzelni, hogyan lehet talpra állítani az eladósodott vállalatot. Beszédében Orbán Viktor hibának nevezte azt is, hogy a MÁV Cargo eladásakor az előző kormány lesöpörte az asztalról a jogos munkásigényeket. A miniszterelnök kijelentette, a kormány szármára fontos a vasút, de be kell látni, hogy az egész ország érdekeiért kell felelősséget viselnie. Gaskó István szerint a hosszú küzdelem eredményesen zárult le ezzel a megállapodással, melyben az Orbán-kormány biztosítja a kifizetés fedezetét. Az idén 1 milliárd forintot, 2012-ben és 2013-ban 4 milliárd forintot ad a vasutasoknak járó kifizetésre. Gaskó István utalt arra, hogy éveken át gördülő sztrájkkal harcoltak a MÁV Cargo privatizációjából eredő jogos és reális követelésükért. A nyilatkozat aláírásával a VDSZSZ a 2007 végén kirobban konfliktust lezártnak tekinti, és egyidejűleg visszavonja az ebben a kérdésben korábban meghirdetett sztrájkfelhívását.

A sikerdíj dolgozóknak is jár

2007-ben lett volna aktuális kifizetni vasutasonként azt a 250 ezer forintot, melyről Kóka János, akkori miniszterrel állapodott meg a vasutas szakszervezet. A megállapodás szerint, ha a vasúti dolgozók az – akkor még – egyben lévő vasút fő tevékenységenkénti szétszervezésében részt vesznek, azt nem akadályozzák, akkor ez a jutalom egyszeri juttatásként jár nekik. „A munkát elvégezték a vasutasok, a szétszervezés megtörtént” – mondta el portálunknak Gaskó János, a VDSZSZ elnöke. „Sőt a MÁV Cargo privatizációja is rendben lezajlott, ennek ellenére Kóka János letagadta, hogy szó lett volna bármiféle megállapodásról, egyszerűen hazudott. Úgy gondolom, hogy nagyon korrekt a mostani kormánytól, hogy az előző országvezetés galád munkáját úgy javítja ki, hogy bár nem ő ígérte, mégis kifizetik a vasutasok követelését.” Még 2007-ben nyilatkozta Orbán Viktor azt, hogy ez jár a vasúti dolgozóknak, a követelés jogos és reális. Ezt erősítette meg a ma aláírt megállapodásban.

35 ezer ember karácsonya lesz szebb

A juttatás közel 35 ezer vasutas munkavállalót érint. A VDSZSZ és a MÁV vezetése közösen fogja kidolgozni a kifizetés menetét. „Az a célja a munkáltatónak és a szakszervezetnek is, hogy idén karácsonyra ezt a pénzt megkapják a dolgozók” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. – Olyan gyorsan kell eljuttatni az érintettekhez, amilyen gyorsan csak lehet. Mert most is igaz az a mondás, hogy aki gyorsan ad, az kétszer ad.” Tavaly a VDSZSZ a nagy árvízkárokra való tekintettel az eredeti 250 ezer forintos fejenkénti követelést leengedte 150 ezerre, amire most fedezetet nyújt majd ez az ötmilliárd forint. Azok kaphatják meg ezt az összeget, aki jelenleg is a vasúttársaságnál dolgoznak és részt vettek a korábbi átalakítási munkában. Hallgassa meg az eseményhez kapcsolódó hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.