Közélet

Nem szerződik a HM a MiG-hajtóművek eladására

Nem szerződik a HM a MiG-hajtóművek eladására

2011. november 19., szombat
Nem szerződik a HM a MiG-hajtóművek eladására

Nem írnak alá szerződést a MiG-29-es vadászgépek hajtóműveinek értékesítéséről, mert nem kívánnak közvetítő céggel tárgyalni haditechnikai eszközökről.

A lap értesülése szerint

Hende Csaba

honvédelmi miniszter szeretné kikapcsolni a hadrendből kivont, orosz gyártmányú haditechnikai eszközök kereskedelméből azt a közvetítői kört, amelynek részvétele eddig elengedhetetlen volt az ilyen típusú beszerzésekhez. A Honvédelmi Minisztérium (HM) jogszabályi változtatást szeretne azért, hogy ne csak exportengedéllyel rendelkező magántársaságokkal, hanem államokkal is kereskedhessen ilyen katonai eszközökkel. Ez azt jelenti - olvasható a lapban -, hogy az idén már biztosan nem adják el a MiG-29-esek hajtóművét, amiből legalább 600 millió forint bevétel származott volna. A lap felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) írt ki pályázatot 8 MiG-29-es repülőgép és a hozzájuk tartozó tartalék hajtóművek eladására. A repülőgépek megvásárlására nem érkezett ajánlat, a hajtóművekre pedig egyetlen, a minimálárat meghaladó ajánlat volt, ezt pedig a Solar Kereskedelmi és Szaktanácsadási Kft. tette. A cég vezetője nemrégiben Moszkvában járt, vélhetően azért, hogy tárgyaljon az eszközök továbbadásáról, elvileg ugyanis reexport engedély szükséges az orosz gyártóktól - írja a Magyar Nemzet a szombati számában saját, meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.