Közélet

Napirenden a köznevelési és az önkormányzati törvény

Napirenden a köznevelési és az önkormányzati törvény

2011. november 13., vasárnap
Napirenden a köznevelési és az önkormányzati törvény

Hétfőn a megyei önkormányzati vagyon államosításáról, az alkotmánybírósági törvény elfogadásáról és az utcán élők megbüntetéséről is dönthet az Országgyűlés. A parlament a jövő héten egyebek mellett megvitatja a köznevelési és az önkormányzati törvény tervezetét, valamint a 2012-es költségvetéshez érkezett módosító javaslatokat is.

A Ház hétfőtől péntekig ülésezik, és a feszített tempót jelzi, hogy az előzetes napirend szerint a törvényjavaslatok tárgyalása minden nap éjszakába nyúlhat. Hétfőn a képviselők - a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után - szavaznak az állatvédelmi törvény módosításáról, ami egyebek mellett ebadó bevezetését tenné lehetővé az önkormányzatoknak. Dönt a parlament arról a fideszes javaslatról is, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak. Voksolnak arról a kormányjavaslatról, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, "cserébe" az állam átvállalná a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát. A büntető tárgyú törvénymódosítások elfogadásával pedig egyebek mellett azt rögzítheti a Ház, hogy a jogerősen elítéltek nem kaphatnak pénzt a médiának adott nyilatkozataikért. Szintén zárószavazás lesz az Alkotmánybíróság hatáskörét a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez igazító sarkalatos törvényről, ez alapján folyamatban lévő Ab-eljárások szűnhetnek meg, feltéve, hogy a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kérte. Az előzetes napirend szerint hétfőn dönt a Ház a jövő évi adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról, így az egyszerűsített vállalkozói adó sorsáról is. A kormány az eva megszüntetését javasolja. Ugyancsak a hét első napján szavaz - az érintett képviselők kérésére - az Országgyűlés az alkotmányügyi bizottság egy héttel korábbi állásfoglalásáról, amelynek értelmében az MSZP-ből távozó tíz képviselő csak fél év elteltével alakíthatja meg a Demokratikus Koalíció frakcióját. Ez - tehát hogy addig függetlenként dolgozhatnak - a Ház határozatával válhat véglegessé. Általános vita lesz hétfőn a sporttörvény módosításáról, majd részletes viták következnek: napirenden lesznek egyebek mellett a polgárőrtörvényhez és a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabályokhoz érkezett módosító javaslatok. Kedden nyolcórás időkeretben tárgyalja meg a parlament a köznevelési törvény tervezetét. Ez már csak azért is érdekes lehet, mert

Pokorni Zoltán,

az oktatási bizottság fideszes elnöke a napokban úgy nyilatkozott: a kormány indítványa több ponton változtatásra szorul. A javaslat 16 évre szállítaná le a tankötelezettség felső korhatárát. A pedagógus-életpályamodell 2013-ra tervezett bevezetésének költségeit

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkár 70 milliárd forintra becsüli. Ezután az egyesülési jogról és a civil szervezetek működéséről, támogatásáról szóló törvényjavaslatot tárgyalják meg a képviselők, majd a népszavazási törvény tervezetéhez benyújtott módosító javaslatokat véleményezik. Szerdán a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény módosításának általános vitája lesz napirenden, ezt az ügyintézés gyorsításának szándékára hivatkozva kezdeményezte a szakminiszter. Aznap tárgyalja meg a Ház az újabb egészségügyi salátatörvényt is. Csütörtökön a Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdi munkáját az Országgyűlés. Az eszközkezelő a rászoruló hiteladósok ingatlanát vásárolná meg, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak. Ezután a jövő évi költségvetés tervezetéhez fűzött módosító javaslatokról - ezekből 486 érkezett - tárgyalnak a képviselők tíz órán át, majd a nap végén folytatják és lezárják az eszközkezelőről szóló vitát. Az előzetes napirend szerint pénteken is várhatóan éjfélig ülésezik a Ház. A nap az új önkormányzati törvény tízórás időkeretű vitájával kezdődik; eszerint a kétezernél kevesebb lakosú településeken nem működhetne önálló önkormányzati hivatal, szigorítanák a helyhatóságok hitelfelvételi lehetőségeit, míg az alapfokú oktatást az állam szervezné a jövőben. A jövő heti ülés zárásaként pedig a szabálysértési törvényről vitázik majd a törvényhozás, a kormány ugyanis megemelné a kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összegét, 5 illetve 300 ezer forintra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.