Közélet

Mégsem zár le utakat pénteken a Liga (FRISSÍTVE)

Mégsem zár le utakat pénteken a Liga (FRISSÍTVE)

2011. november 30., szerda
Mégsem zár le utakat pénteken a Liga (FRISSÍTVE)

Közel a megállapodás, így a Liga Szakszervezetek jó szándékukat mutatva felfüggesztik a péntekre meghirdetett tüntetésüket – jelentette ki Gaskó István. Mint ismeretes, a szakszervezeti tömörülés a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer megváltoztatása ellen hirdetett forgalomlassító demonstrációkat.

Javítani szeretnének a tárgyalások hangulatán, illetve csökkenteni akarják a feszültségeket, ezért határoztak úgy, hogy mégsem zárnak le utakat hazánk több pontján pénteken – indokolta a döntést

Gaskó István

, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. „A munka törvénykönyvről szóló tárgyalások nagyon közel kerültek a megállapodáshoz. A kollektív jogok, szakszervezeti jogok szerepelnek ebben a megállapodás-közeli helyzetet leíró állapotban. Úgy látjuk, hogy bár a háromoldalú társadalmi párbeszéd még megoldatlan, a kedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos követelésünk teljesítetlen, de a munka törvénykönyv akkora tétel ebben a háromban, hogy mivel közel kerültünk a megállapodáshoz ezért függesztjük fel a pénteki útlezárásokat” – részletezte.

Ahogy megírtuk,

budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt tervezett útlezárásokat a szakszervezeti tömörülés. Csongrád megyében a 47-es főútra, Szegedről Hódmezővásárhely irányába négyszáz méteres szakaszon lassították volna a forgalmat pénteken 7 és 16 óra között. A Liga megvárja, hogy ezen a héten miként folytatódnak a tárgyalások, ám amennyiben nem lesznek elégedettek az eredményekkel, akkor az úgynevezett gördülő tiltakozó akciójukat jövő hét pénteken, vagyis december 9-én megtartják. „Ha megállapodás lesz a munka törvénykönyvében, akkor természetesen a két követelés fenntartása mellett mérlegelni fogjuk azt, hogy miként haladnak a tárgyalások, attól tesszük függővé, hogy folytatjuk-e akciósorozatunkat” – fogalmazott Gaskó István. A szakszervezeti tömörülés elnöke leszögezte, december 9-éig a végső megállapodásnak kell megszületnie a még vitatott kérdésekben, ám abban bízik, hogy ez december 2-áig megtörténik. A sajtótájékoztatón elhangzott, Budapesten a november 4-ére hirdetett demonstrációknál a rendőrség szinte minden bejelentett helyszínre megadta az engedélyt a Ligának, míg a mostani tiltakozó akcióknál nem. Gaskó szerint mondvacsinált indokokkal próbálják megakadályozni, hogy a Liga demonstráljon a fővárosban, ami szerinte ellenes a gyülekezésről szóló törvényben leírtakkal. „Minden tiltást nemzetközi bíróságra viszünk, hogy a magyar hatalom tanulja meg, hogy a magyar munkavállalóknak, a magyar állampolgároknak mihez van joga. Ha maguktól nem tudják megtanulni, akkor sajnos a nemzetközi igazságszolgáltatók rákényszerítik erre” – tette hozzá. Mint ismeretes, a Liga legutóbb november 4-én tartott országos forgalomlassító demonstrációt, amelynek keretében mintegy száz helyszínen volt félpályás útlezárás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.