Közélet

Jövőre 1400 milliárd forintnyi pályázati pénz az ÚSZT-ben

Jövőre 1400 milliárd forintnyi pályázati pénz az ÚSZT-ben

2011. november 12., szombat
Jövőre 1400 milliárd forintnyi pályázati pénz az ÚSZT-ben

A kormány alapjaiban változtatta meg a pályázati rendszert, hogy céljai szerint még több forrás legyen lehívható. Molnár Ágnes államtitkárt szegedi látogatása alkalmával kérdeztük arról, hogy a konkrét számok tükrében látható-e már pozitív változás.

„Az Orbán-kormány egy kaotikus, áttekinthetetlen, minden stratégiát nélkülöző fejlesztéspolitikai rendszert örökölt elődeitől. Az előző kormányokkal ellentétben mi nem engedhettük meg magunknak az ország kárára azt a luxust, hogy fenntarthatatlan beruházásokra vagy kevesek érdekeit szolgáló pályázatokra pocsékoljuk el a megmaradt forrásokat” – mondta el portálunknak

Molnár Ágnes

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára – aki az

ELI-lézerprojekt konferenciáján

vett részt Szegeden –, kiemelve, hogy a korábbi káosz helyett most egységes stratégiai szemléletmód uralkodik.

Kevesebb adminisztráció, rövidebb elbírálás

„Ehhez azonban nélkülözhetetlen volt a fejlesztéspolitika gyökeres megújítása, amely azt a törekvést szem előtt tartva indult meg, hogy a rendszer egységes, átfogó stratégia és fókuszált fejlesztési célok mentén épüljön fel és működjön. Januárban indítottuk útjára az Új Széchenyi-tervet, amely világos stratégiai szempontok mentén, egységesen kezeli az uniós és hazai fejlesztési forrásokat, pénzügyi eszközöket és az országos célok megvalósítását szolgáló kiemelt beruházásokat” – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: az Új Széchenyi-terv arra ösztönzi a pályázókat, hogy saját életképes, hosszú távon fenntartható üzleti terveik és ne a pályázatok terhére elszámolható költségek alapján pályázzanak. „Az új pályázati rendszer és eljárásrend mindemellett kevesebb adminisztrációval, rövidebb elbírálási határidőkkel jár, hogy minél gyorsabban, egyszerűbben juthassanak a forrásokhoz a pályázók” – emelte ki.

12 ezer pályázat az Új Széchenyi-terv keretében

„A számadatok szerint a fejlesztéspolitikai rendszer megújítása sikeres volt: az elmúlt egy esztendőben ugrásszerűen emelkedett a szerződött projektek száma, a lehívott források és a kifizetett támogatások összege megsokszorozódott” – felelt a politikus az adatokat firtató kérdésünkre, majd a konkrét számokra térve elmondta, hogy 2007 januárja és 2010. május vége között hetente átlagosan 103, most átlagosan 178 támogatói szerződés megkötésére kerül sor. A kifizetések heti átlaga pedig 5,5 milliárd forintról a négyszeresére, 21 milliárd forintra nőtt. „Az Új Széchenyi-terv keretében összesen több mint 12 000 pályázat érkezett be. Ebből közel 4500 pályázat esetén már a támogatói döntés is megszületett közel 192 milliárd forint értékben. Csak az elmúlt héten 417 pályázat érkezett be az Új Széchenyi-terv kiírásaira, és 153 esetben született támogatói döntés” – sorolta az adatokat Molnár Ágnes. „Ahhoz, hogy a Magyarország számára rendelkezésre álló teljes támogatási keretet felhasználhassuk, különös figyelmet kell fordítanunk a forráskihelyezés szabályosságra és a kifizetések tempójára. A kormány mind a két területen óriásit lépett előre az előző kormányzati ciklus gyakorlatához képest. Az Új Széchenyi-terv projektjei esetében valamennyi eljárásrendi kategóriában tartjuk a rövid döntési és a szerződéskötési határidőket, és gondoskodtunk arról, hogy a folyamatba épített ellenőrzés révén valamennyi eljárási cselekmény jogszerűségét időben lehessen ellenőrizni. 2012-ben az Új Széchenyi-terv keretében lehívható közel 1400 milliárd forint hozzájárul az ország megújításához, a gazdaság fejlesztéséhez és a társadalom megerősítéséhez” – így az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.