Közélet

Fertőző agyhártyagyulladással küzd az ÁNTSZ

Fertőző agyhártyagyulladással küzd az ÁNTSZ

2011. november 12., szombat
Fertőző agyhártyagyulladással küzd az ÁNTSZ

Mindent megtesz a fertőző agyhártyagyulladás terjedése ellen az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), miután a héten Budapesten egy egyetemistánál kimutatták a betegséget – közölte Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője szombaton az MTI-vel.

A jelenlegi adatok szerint a Corvinus egyetem 22 éves német hallgatója az egyetlen, aki megbetegedett fertőző agyhártyagyulladásban. A főorvos információi szerint a fiatal férfi még időben kórházba került, és jól van.

Ócsai Lajos

úgy tudja: a fiatalember zárkózott típusú, így csak kevés emberrel van szorosabb kapcsolatban. Ismerősei közül tizenöten már megkapták, hatan, továbbá a beteggel érintkező egészségügyi dolgozók pedig hamarosan megkapják a betegség kezelésére szolgáló antibiotikumot – tette hozzá. A járványügyi főorvos kiemelte: az ÁNTSZ mint mindig, most is nagyon komolyan veszi a betegség megfékezését, mivel átlagosan a megbetegedettek tíz százaléka meghal a fertőző agyhártyagyulladás következtében. Ócsai Lajos szerint Magyarországon lebecsülik a betegség megelőzésére szolgáló, nem kötelező meningococcus védőoltást, pedig - mivel a fertőző agyhártyagyulladás szoros kontaktus útján terjed - a bölcsődei, óvodai közösségekben, valamint a fiatal felnőttek körében gyorsan járványos méreteket ölthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.