Közélet

Készül az autonóm ház Devecserben

Készül az autonóm ház Devecserben

2011. október 29., szombat
Készül az autonóm ház Devecserben

Elkezdődött Devecserben a falazása Magyarország első autonóm szalmaházának, amely a vörösiszap-katasztrófában otthonát elvesztő négytagú családnak pénzforgalom nélkül, felajánlásokból épül fel - mondta Tancsa Ágnes, a kezdeményezést életre hívó Pannon Presztízs Magazin szerkesztője szombaton az MTI-nek.

Mint emlékeztetett, a város önkormányzata azonnal a kezdeményezés mellé állt, és kijelölte azt az ezer négyzetméteres telket, amelyen elkezdődhetett az építkezés. Az egyedülálló kezdeményezéshez nyolcvan cég csatlakozott. Az önellátó ház megépítéséről tavaly decemberben kötött megállapodást a Fejér Megyei Építészek Kamarája, Devecser önkormányzata,

Endes Attila

és a Pannon Presztízs Magazin.

Tancsa Ágnes

szerint a segítségnyújtás sajátos formáját választották – pénz bevonása nélkül, adományokból építenek autonóm szalmaházat. A háromszobás családi ház energiaellátását napelemek és szélgenerátor biztosítja, a meleg vizet napkollektor állítja elő, és saját szennyvíztisztító rendszere, kútja, víztisztítója van. Endes Attila, az itthon még ismeretlen technológia tervezője elmondta, hogy a falakban, a vakolatban, a talajban hitelesített szenzorok mérik majd a hőmérsékletet, a páratartalmat, az adatokat pedig egy központi egység összegzi, értékeli. A külső meteorológiai állomás adataival összevetve hiteles értékeket mutat a napelemek, a napkollektor, a szélgenerátor működéséről, a szalma építőanyagként való felhasználásáról. A könnyűszerkezetes, egyszintes ház leendő tulajdonosa,

Soós László

tervei szerint karácsonyra költöznek majd be új, 115 négyzetméteres otthonukba, amelyet a vörösiszap-katasztrófában elveszített ingatlanuk helyett kapnak. Hozzátette: cserébe le kellett mondaniuk az állami kárenyhítés ingatlanra vonatkozó részéről. Háromszobás, két éve épült házukat teljesen tönkretette a vörösiszap, ezért le kellett bontani. Szólt arról is, hogy az új technológia miatt az engedélyezésre csaknem fél évet vártak, de megérte: a korszerű fűtési és áramellátási rendszer miatt a rezsiről sárga csekket biztosan nem kapnak majd. Az "összefogás-házat" szombaton nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek; a kivitelezők arról is beszámoltak, hogy a gipszkartonozáshoz és a napelem alkatrészeihez még várnak felajánlásokat. Becsléseik szerint a kulcsrakész autonóm szalmaház teljes bekerülési értéke 25 millió forint körül alakul majd, amelyből a gépészeti berendezések - napkollektorok, hőszivattyú, talajkollektor, szenzorok - hétmillió forintot tesznek ki, de a pontos összeget csak a ház átadásakor lehet majd megmondani - tette hozzá Tancsa Ágnes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.