Közélet

A nagybani piacon a legfontosabb a kereskedők érdeke

A nagybani piacon a legfontosabb a kereskedők érdeke

2011. október 20., csütörtök
A nagybani piacon a legfontosabb a kereskedők érdeke

A nagybani piacra érkező külföldi kereskedők pontos tájékoztatása volt az elsődleges célja annak a kiírásnak, amelyen először nem magyarul, hanem románul szerepelt az ünnepi nyitva tartás. Ezt azonban többen kifogásolták.

Kereskedők és termelők felháborodását váltotta ki, hogy a nagybani piacnál az október 23-i nemzeti ünnep és a Mindenszentek idején érvényes nyitva tartási időt tartalmazó tájékoztatón először román nyelven szerepeltek az információk, nem pedig magyarul. Pap Róbert igazgatónak szóló nyílt levelükben úgy fogalmaztak, „Magyarországon élünk, és elvárjuk a magyar kereskedők és termelők részéről azt a tiszteletet, hogy először a nyitva tartást magyar nyelven írjuk ki, és utána egyéb külföldi nyelven.” Szerintük egy szomszédos országban egy ilyen dolog nagy felháborodást keltene, akár meg is vernék a magyar kereskedőket.

„A szóban forgó kiírás elsősorban a román kereskedők tájékoztatására készült, a munkáját közöttük végző munkatársunk állította össze, miután többen érdeklődtek közülük az ünnepi nyitva tartás felől” – reagált Pap Róbert, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a piac forgalmának mintegy 40%-át ők adják, ezért is kiemelten fontos a szomszédos országokból a dorozsmai nagybani piacra érkezők pontos tájékoztatása. Ráadásul a Romániából érkezők a magyar kereskedők és termelők áruját vásárolják, ők maguk nem adnak el.

„Természetesen a jövőben ügyelni fogunk arra, hogy először magyar nyelven tüntessenek fel bármely tájékoztatást, még akkor is, ha azok elsősorban külföldieknek szólnak. Erre a munkatársak figyelmét is felhívtam” – hangsúlyozta az igazgató.

Változhat a nagybani nyitva tartási rendje

Igaz, a kihelyezett többnyelvű tájékoztató mindössze a közelgő ünnepek alatti nyitva tartási időt tartalmazta, a nyílt levelet megfogalmazók úgy látják, a jelenleg érvényes nyitvatartási rend évek óta nem vált be. Ahogy írták, a környéken lakók nyugalmát a nagybani éjszakai nyitva tartása zavarja, ráadásul a kereskedőknek és termelőknek sem ideális. Főként azt kifogásolták, hogy egybeesik a budapesti nagybani nyitva tartásával, s szerintük így elpártolhatnak kereskedők Szegedről.

A téli nyitva tartásról eddig végleges döntés még nem született – szögezte le a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője. Pap Róbert ezt azzal indokolta, hogy a lehető legszélesebb rétegnek szeretnének megfelelni, ezért minél több körülményt megvizsgálnak, így természetesen a termelők igényeit is figyelembe fogják venni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.