Közélet

Semjén: helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét

Semjén: helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét

2011. szeptember 10., szombat
Semjén: helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét

Azt a célt tűztük magunk elé, hogy helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét, és hathatós lépéseket teszünk a magyar vadászok vegzálásának megszüntetéséért - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Kalocsán az Országos Vadásznapon.

Semjén Zsolt

, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke utalt arra, hogy a társadalomban él a sztereotípia, amely a vadászatot az újgazdag puskás ember kedvtelésével azonosítja, azonban - mutatott rá - egyes visszatetsző jelenségeket nem lehet a vadászati kultúrával azonosítani. Az OMVV elnöke beszélt az elmúlt háromnegyed év eredményeiről: a védegylet kezdeményezésére módosítják a gazdasági reklámtevékenységről szóló jogszabályt, amely büntette a vadászfegyvereket reklámozó vadászboltokat és vadászújságokat valamint elérték, hogy megváltoztassák azt a jogszabályt is, ami tiltotta a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kések szállítását, mely alól a vadászok mentességet kaptak. Komoly előrelépésnek nevezte a vadhús forgalmazásának engedélyezését a vadászatra jogosultak körében, valamint elérték a krotália- és a vadkísérőjegy árának jelentős csökkentését. Az Országgyűlés őszi ülésszakán a büntető törvénykönyv módosításában az orvvadászat nevesítve lesz, akár szabadságvesztéssel is szankcionálva azt - mondta, hozzátéve, hogy ez régi óhaja volt a magyar vadásztársadalomnak. Semjén Zsolt a tervezett változtatásokról is szólt, melynek értelmében a vadászokat és az erdészeket hivatalos személynek kívánják elismertetni, valamint a lőfegyverekről szóló jogszabály módosítását kezdeményezik, ami érdemben csökkenti a korábbi értelmetlen bürokráciát. A vadászat becsületének visszaszerzése szempontjából fontosnak nevezte, hogy ezután senki sem vadászhat az állami vadászvizsga letétele nélkül. Elmondta, hogy megállapodást kötnek a Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanáccsal. Javasolta, hogy a 60. közgyűlést Csehország, Szlovákia és Magyarország közösen rendezze. Gesztusértékűnek nevezte azt, hogy meghívták a Szlovák Vadásznapokra Selmecbányára. Történelmi jelentőségűnek értékelte a magyar vadászat szempontjából azt a kormányhatározatot, amely a hatvani Grassalkovich Kastélyban létrehozza az Országos Vadászati Múzeumot, amelyet

gróf Széchenyi Zsigmondról

méltó elnevezni. Az Országos Vadásznapot az Érseki Palota kertjében rendezték, ahol Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke celebrálta a Szent Hubertus misét. A mise után

Mészáros Attila

, a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség elnöke, az Országos Magyar Vadász Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg a 18. Országos Vadásznapot, melyet az érsekséggel és Kalocsa városával közösen rendeztek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.