Közélet

Csodák ökopalotája a Széchenyi téren + FOTÓK

Csodák ökopalotája a Széchenyi téren + FOTÓK

2011. szeptember 21., szerda
Csodák ökopalotája a Széchenyi téren + FOTÓK

Játékos eszközökkel buzdít a hulladék újrahasznosítására és a környezettudatos szemléletmódra a Széchenyi téren állomásozó ÖKO-Pannon kamionja. Az eseményre iskolásokat és járókelőket is várnak egész nap.

Szegedre érkezett az országos körúton járó ÖKO Pannon Nonprofit Kft. interaktív rendezvénykamionja. A szervezet egy hónap alatt megfordul Magyarország legtöbb nagyvárosában - célja, hogy a hulladék újrahasznosítását hirdesse felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az érdeklődők a Széchenyi téren ismerkedhetnek meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával valamint az újrahasznosítás módszereivel. "Az általános és a középiskolásoknak is szétküldtünk meghívókat, hiszen a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni" - mondta

Kancsár Mónika

kommunikációs koordinátor. "A rendezvény a gyerekek felé szeretne nyitni, aminek kettős célja van: egyrészt a kicsik már fiatalon is hallanak ezekről a dolgokról, és a játékok által ők is megérthetik az újrahasznosítás lényegét, és fontosságát. Másrészt pedig ezek a gyerekek otthon a szülőket is ösztönözhetik a környezettudatos életmódra, és az élményeiket elmesélve ők is pozitív élményként élik meg ezt a napot" - tette hozzá.

Újfajta gondolkodásmód szükséges

Az eseményt

Kocsis Mária

, a Szeged Város Önkormányzat Oktatási, Kulturális és Sportirodájának irodavezető helyettese, és

Makrai László

, a a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg beszédével. Kocsis Mária köszöntötte az egybegyűlt gyerekeket és felnőtteket, egyúttal örömét fejezte ki, hogy ilyen sok iskolás eljött és kipróbálhatja a játékokat. Elmondása szerint a kamionra a kicsik mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak, hiszen bárki tanulhat az ott elhangzottakból. Makrai László kiemelte: már a '90-es évek eleje óta hirdetik a hulladék-újrahasznosítás fontosságát, azonban az akkor még sikernek elkönyvelt, 2%-os visszaforgatási arány húsz év után is alig haladja meg a 6%-ot. "Alapvetően meg kell változtatni az emberek gondolkodását, meg kell hogy értsék, miért is ennyire fontos ez az ügy. Bízunk benne, hogy a gyerekek segítségével kicsit közelebb hozhatjuk ezt a problémát az emberekhez" - mondta az ügyvezető igazgató. A köszöntő után a Makrai László és Kocsis Mária is aláírták az országban körbehordozott "Szelekt-ív" elnevezésű iratot, amivel ők is letették voksukat a környezettudatos életmód mellett. A rendezvény játékait a Csodák Palotája tervezői készítették, és a tanárok, valamint a szervezők instrukciói mellett a kicsik is kipróbálhatták őket. Az oktató jellegű játékok között volt mini hulladékválogató és egy mágneses szeparátor is, ami kicsiben mutatta meg, hogy miként osztályozzák és válogatják szét a hasznosítható szemetet ipari módszerekkel. Varázsdobozzal és térképes játékkal is bemutatták a hulladék útját, valamint a tárolás nehézségeit. Legnépszerűbb a golyós labirintusos játék, és a mágneses fémgyűjtő volt, ezeket hosszú sorokban állva próbálták ki a gyerekek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.