Közélet

Folytatódó egyeztetések a közmédiában

Folytatódó egyeztetések a közmédiában

2011. július 15., péntek
Folytatódó egyeztetések a közmédiában

A mielőbbi megállapodás érdekében vasárnap folytatódnak az egyeztetések a közmédia átalakításáról és az azzal összefüggő csoportos létszámleépítésről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetői és a közmédia szakszervezeteinek képviselői között; a tárgyalások érdekében a szakszervezetek felfüggesztik a folytatólagos demonstrációjukat - közölte az MTVA vezérigazgatója és a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (Közszat) elnöke pénteken az MTI-vel.

Böröcz István

MTVA-vezérigazgató és

Nagy Navarro Balázs

Közszat-elnök közösen jegyzett közleménye szerint az alap vezetői pénteken találkoztak a közmédia szakszervezeteinek képviselőivel. "Az egyeztetés témakörei: az elbocsátandók segítését szolgáló segélyalap összege, elosztásának módja; a méltányossági szempontok közös meghatározása, így az idősebb korú és a szociálisan nehéz helyzetben levő munkavállalók elbocsátásának felülvizsgálata" - olvasható a közleményben. Mint írták, a munkáltató képviselője a csoportos létszámleépítésben érintett szakszervezeti tisztségviselőkről egyeztetést ajánlott az érdekvédőknek. A szakszervezetek képviselői kijelentették, hogy a tisztségviselőket érintő kérdésben az egyes szervezetek az illetékesek. Az MTVA vezérigazgatója ugyancsak pénteken tárgyalt

Lázár Andrással

, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) elnökével. Böröcz István és Lázár András a közmédia helyzetéről és az érdek-képviseleti konzultáció folytatásáról szóló egyeztetésen kifejezték azon véleményüket, hogy a jelen helyzetben semmiféle demonstráció nem segíti elő sem a tárgyalást, sem az esetleges megállapodást, sem a munkavállalók érdekeit - olvasható a közös közleményben. "Lázár András éppen ezért üdvözli a tárgyalások folytatását és egyetértően támogatja a demonstráció felfüggesztését. Böröcz István kijelentette, az MTVA nyitott a tárgyalásokra, és azon reményének adott hangot, hogy az improduktív rendezvények helyét a bölcs belátás veszi át" - írták. Az MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítést. Az 550 fő munkaviszonyának megszüntetését Böröcz István július 5-én jelentette be a munkaügyi központoknak. Az MTVA Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel akkor azt közölte: a közmédiarendszer átalakítása, megújítása követeli meg a munkavállalók számának csökkentését, a működés hatékonyabbá tételét. "Abban az esetben, ha nem születik elhatározás - sok más döntés mellett, amely a műsorstruktúrát, a gazdálkodást, a vagyonkezelést vagy éppen a közszolgálati csatornák együttműködését érintette - a közszolgálati médiumok ugyanolyan sanyarú és kiszolgáltatott helyzetben maradnának, mint amilyenben hosszú évekig voltak" - fogalmazott az igazgatóság, hozzátéve: ez a döntés - bármilyen nehéz is - hozzájárul ahhoz, hogy kedveltebb, hasznosabb és gazdaságosabban működő közmédiumok jöjjenek létre. A Közszat szerdán kezdte meg a közmédiumokban zajló leépítések elleni, egyhetesre tervezett tiltakozó megmozdulását a Magyar Rádió előtt. A néma demonstrációhoz csatlakozók a ruhájukra fehér szalagot tűztek és mécsest raktak a Pollack Mihály téri épület elé helyezett koporsóra, amelyet a szakszervezetek a tárgyalások érdekében péntek délután elvittek a térről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.