Közélet

Bezárt a SZOTE Klub – vizsgálódik az adóhatóság

Bezárt a SZOTE Klub – vizsgálódik az adóhatóság

2011. július 25., hétfő
Bezárt a SZOTE Klub – vizsgálódik az adóhatóság

Idén nyáron biztosan nem fog kinyitni a SZOTE Klub. Az üzemeltető Tisza Med ’97 Kft-vel az Általános Orvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának (ÁOK HÖK) tájékoztatás alapján 2010 novemberében a dékáni hivatal megszüntette a bérleti szerződést. A felmondás hátterében egy könyvvizsgálói jelentés áll, mely szerint az üzemeltető közel 86 milliós kárt okozott az egyetemnek.

A SZOTE Klub bezárása a HírTV Célpont című műsorában is téma volt, ahol a kft. üzemeltetője a könyvvizsgálatról nem beszélt, viszont kifejtette azt, hogy az ügy hátterében szerinte az áll, hogy „aljas egyetempolitikai eszközökkel” tönkretegyék őt, és bekebelezzék a SZOTE Klubot, sőt azt is hozzátette, hogy egy hatszemközti beszélgetésen 75 milliót kértek egy összegben az egyetem hallgatói képviselői, hogy elintézzék a bérleti szerződés fennmaradását.

86 milliós kár érte az egyetemet?

„A SZOTE Klubot hosszú évekig a Szegedi Egészségügyi Felsőoktatási Egyesület (SZEFHE) üzemeltette egy 1997-ben létrejött cégen, a Tisza-Med ’97 Kft-n keresztül, melyben később kissé kalandos körülmények között többségi tulajdont szerzett a Célpontban nyilatkozó

Benke Csaba

(aki a SZEFHE alapító tagja is volt). Így lényegében már több mint öt éve, többségi tulajdonosként ügyvezetője a kft.-nek” – mondta el portálunknak

Mokán Péter

, az ÁOK HÖK egykori vezetője. „Az SZEFHE tagjai közül többen jelezték, hogy nem igazán kapja meg az egyesület azokat a kedvezményeket, melyek az üzemeltető céggel kötött szerződés szerint járt volna nekik, de ami a leginkább aggasztotta őket, hogy a klub ötéves működése összességében veszteséges, és egy forint osztalékot nem kap az egyesület a kft.-ből (Emiatt egyébként

tüntetést is szervezett a SZEFHE

a szerk.

) . Az ÁOK HÖK elnökeként utánajártam az ügynek. A SZEFHE a többségi tulajdonostól 2010 augusztusában bekérte az elmúlt öt év összes számláját, mérlegkönyvét, majd a dokumentumokat egy független könyvvizsgálónak adta át. A könyvvizsgáló jelentésében megállapította, hogy közel 86 millió forinttal károsodott az egyetem. A vizsgálat kimutatta, hogy az alapproblémát az okozta, hogy a klub könyvelése szerint mindössze 40 százalékos árréssel dolgozott a SZOTE Klub, ami egy példán keresztül azt jelentené, hogy egy 100 Ft/dl fogyasztói áron árusított üdítőt, 60 forintért szerez be a nagykereskedőtől” – nyilatkozta portálunknak Mokán Péter.

Az ügyben már a NAV is vizsgálatot folytat

Megtudtuk, hogy az ÁOK dékáni hivatala olyan szerződést kötött a Tisza-Med ’97 Kft.-vel - az egyesületi hallgatói többségi tulajdonra tekintettel -, hogy négyszázezer forint körüli havi bérleti díjat kell fizetni a helységért, viszont ezt a kft. a beruházásaira elszámolhatja. Tehát amennyit a klubra fejlesztésre, felújításra rákölt a cég egy évben, annyival kevesebb bérleti díjat kell fizetnie. „Ezért is volt számunkra elképzelhetetlen, hogy egy ilyen kedvező bérleti díjkonstrukció mellett a SZOTE ötéves működése veszteséges legyen, hiszen a bulifotók is bizonyítják, hogy teltházas partikkal működik a klub” – folytatta Mokán, hozzátéve, hogy a könyvvizsgálói eredmény alapján szeptemberben megtörtént a bejelentés a hivatalos adószerv felé is, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) novemberben elrendelte a nyomozást. Az ÁOK HÖK kezdeményezésére, a könyvvizsgálati eredmény bemutatása után, a kar vezetése felmondta a bérleti szerződést a kontraktus értelmében 8 hónapi felmondási idővel, ami idén májusban járt le. Május 15-től nincs bérleti szerződése a Tisza Med ’97 Kft.-nek a SZOTE-ra.

Bitay Zsolt: a bulinkénti 24 ezer forintos bevétel nonszensz

Felkerestük

Bitay Zsoltot

is, a SZEFHE egykori gazdasági alelnökét, akik bejelentette a hatóságoknak a klub körüli visszásságokat. „Aki járt már valaha Szegeden és volt a klubunkban, elképzelhetetlennek tartja, hogy egy ilyen klub veszteségesen üzemel öt év átlagában. Ráadásul a SZOTE árszínvonala nem nevezhető alacsonynak. A legnagyobb jóindulat mellett is csak azt lehet rögzíteni, hogy a klub könyvelése szerint bulinként 24 ezer forint nyereséget ért el az elmúlt évben, erre kéne választ adnia az ügyvezető úrnak, nem pedig vádaskodni. Ez nonszensz.” Megkeresésünkre az SZTE EHÖK szűkszavúan nyilatkozott.

Török Márk

EHÖK-elnök elmondta: „ A kétségbeesett, valótlan vádaskodásokra nem kell reagálnunk, ugyanakkor az EHÖK teljes mellszélességgel az ÁOK HÖK és a hallgatói egyesület mögött áll.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.