Közélet

Kóli baktérium okozta hasmenésjárvány Franciaországban

Kóli baktérium okozta hasmenésjárvány Franciaországban

2011. június 24., péntek
Kóli baktérium okozta hasmenésjárvány Franciaországban

A németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel nyolc felnőtt betegedett meg a dél-franciaországi Bordeaux környékén. Közülük öt személyt ápoltak pénteken kórházban, s egynél már bebizonyosodott, hogy a kóli baktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta a betegséget - közölte a bordeaux-i kórház.

A francia egészségügyi hatóságok azt már megállapították, hogy a megbetegedéseknek nincsen köze a múlt héten Lille-ben történt kollektív ételmérgezésnek, amikor nyolc gyermek a Lidl diszkontáruházban forgalmazott fagyasztott húspogácsától fertőződött meg a különleges kóli bélbaktériummal. A mostani fertőzés pontos okát és a baktérium eredetét még vizsgálják. Három, súlyos állapotba került 41 és 65 év közötti nőt akut veseelégtelenséggel a bordeaux-i egyetemi kórház intenzív osztályán kezelnek, mindhárman dialízisre szorulnak. Két másik beteget, egy 35 éves férfit és egy 47 éves nőt a helyi katonai kórház belgyógyászatán ápolják antibiotikumokkal, az ő állapotuk folyamatosan javul. Két másik személyt, akik csütörtökön kerültek kórházba, péntek délelőtt már hazaengedtek az orvosok. Az összes beteg Bordeaux vonzáskörzetében él, ketten Begles, a többiek pedig Talence településen, de a súlyos hasmenéses megbetegedésen kívül nincs köztük semmilyen kapcsolat, nem ismerik egymást. Az öt kevésbé súlyos állapotban lévő beteget ellátó orvos, Patrick Gergoy a France 2 közszolgálati televízió híradójának elmondta: egyelőre még keresik a közös kapcsolatot a betegek között, s azt feltételezik, hogy a fertőzésnek élelmezéssel kapcsolatos eredete lehet. Ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy a betegek esetleg fürödtek-e az elmúlt napokban a tengerben vagy pedig jártak-e ugyanazon a helyen. Az ivóvíz-ellátórendszert a járványügyi hatóságok már ellenőrizték, s a vizsgálatok során ott nem találták nyomát kóli baktériumnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.