Közélet

Kezdeményezték a Magyar Szó főszerkesztőjének felmentését

Kezdeményezték a Magyar Szó főszerkesztőjének felmentését

2011. június 21., kedd
Kezdeményezték a Magyar Szó főszerkesztőjének felmentését

A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete súlyos vádakkal illette Pressburger Csabát, s azonnali felmentését indítványozza az MNT-nek – Varjú Mártát javasolják megbízott főszerkesztőnek - írja a Vajdaság Ma.

A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete június 20-án megtartott ülésén úgy határozott, hogy indítványozza az MNT-nek, mentse fel főszerkesztői megbízatása alól

Pressburger Csabát

és megbízott főszerkesztővé nevezze ki

Varjú Mártát

, a lap munkatársát. A határozat indoklása szerint az elmúlt időszakban számos olyan hiba történt a lap szerkesztéspolitikájában és napi munkájában, ami indokolttá teszi, hogy azonnal hatállyal felmentsék a főszerkesztőt. A testület szerint kiváltképp indokolt ez a vajdasági és magyarországi közpénzekből működtetett lap esetében akkor, ha „folyamatos – jóindulattal szemlélve – szakmai nemtörődömséggel, reálisan szemlélve károkozással, esetenként rágalmazással, részrehajló tájékoztatással, aminek a ferdítés és csúsztatás ugyanúgy része volt mint a szándékos elhallgatás, a vajdasági magyar közösség tájékozódási igényének nem szolgálatával, hanem irányításával szembesültünk, nem esetenként, hanem folyamatosan, nem egy-egy téma vonatkozásában, hanem tendenciózusan.” Pressburger Csaba így reagált a leváltására vonatkozó javaslatra: „Ezt az indoklást, amit az ülés előtti percekben kaptam én is kézhez és még néhány igazgató-bizottsági tag szintén, nagyon röviden, nevetségesnek tartom. Olyan mulasztásokról szól, olyan sajtótájékoztatók, közlemények nem közléséről, amelyek nem bírnak akkora jelentőséggel, hogy emiatt bárki is a főszerkesztő felmentését javasolja. Azt gondolom, hogy ez a döntési javaslat teljes mértékben egy politikailag motivált döntési javaslat, amely mögött a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség bizonyos körei állnak. A cél az, hogy a választások előtt egy olyan Magyar Szót hozzanak létre, amely szolgalelkűen teljes mértékben kiszolgál egy konkrét politikai irányzatot és egyáltalán nem ad teret a kritikának. Nem próbál meg a dolgok mögé nézni, hanem szervilis módon csak arról beszél, amit a politikusok úgymond tálalnak. Ebből kifolyólag nem is fogadtam el azt a felkínált lehetőséget, hogy önszántamból távozzak erről a posztról. A döntés a Magyar Nemzeti Tanács kezében van.”

Javaslat Pressburger felmentésére: Az MNT fontosnak tartja a tények teljes körű tisztázását

A Magyar Szó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete, június 20-i ülésén határozatot hozott, amelyben javaslatot tesz Pressburger Csaba, a Magyar Szó napilap főszerkesztőjének felmentésére és Varjú Márta, megbízott főszerkesztővé történő kinevezésére. Tekintettel a kérdés jelentőségére és annak szükségességére, hogy biztosítsuk a lap zavartalan működését, az MNT Hivatala sürgősségi indítványban javasolta a kérdés azonnali napirendre tűzését. Tekintettel arra, hogy a TJGYT határozatának indoklásában a felmentést több, súlyos szakmai mulasztással és hibával indokolta, az MNT fontosnak tartja a tények teljes körű tisztázását. Ennek érdekében kezdeményeztük, hogy az MNT Tájékoztatási Bizottsága végleges állásfoglalása előtt ismerkedjen meg Pressburger Csaba főszerkesztő álláspontjával és érveivel is. A demokratikus döntéshozatal megköveteli, hogy az érintettek minden esetben kifejthessék véleményüket a nekik felrótt mulasztásokkal kapcsolatban, a teljes körű tájékozódás pedig a tisztességes döntéshozatal előfeltétele. Az MNT Közigazgatási Hivatala (Forrás:

Vajdaság Ma

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.