Közélet

Kedden elkezdődik a 4-es villamosvonal rekonstrukciója

Kedden elkezdődik a 4-es villamosvonal rekonstrukciója

2011. február 11., péntek
Kedden elkezdődik a 4-es villamosvonal rekonstrukciója

Február 15-én, kedden elkezdődik a 4-es villamosvonal rekonstrukciója. A felújítás szakaszosan halad Tarján végállomástól az Anna-kúti csomópontig. A vágányzár miatt kedden üzemkezdettől villamospótló autóbuszok közlekednek Tarján és a Centrum megálló között. A munkálatok tartós közúti forgalomkorlátozással egyelőre nem járnak.

Február 15-én, kedden elkezdődik a 4-es villamosvonal rekonstrukciója. A felújítás szakaszosan halad nyár végéig Tarján végállomástól az Anna-kúti csomópontig. A kivitelező először Tarján végállomás és a Glattfelder tér között eltávolítja a felső vezetékeket, tartóoszlopokat és oszlopkarokat. Ezek a munkafolyamatok nem járnak tartós közúti forgalomkorlátozással. A keresztutcáknál és a kapubejáróknál lokálisan 1-1 órás lezárásra kell számítani. Ugyancsak keddtől a kivitelezés első szakaszán – a József Attila sugárúttal párhuzamosan, a Murányi utca előtti területen – elkezdik felbontani a vágányokat. Ezután elkészítik az új felsővezeték-tartó oszlopok alapját. A vágánybontás következő lépése, hogy elbontják a sínek zúzottköves alapját. Ez utóbbi munkafolyamat miatt a keresztutcákban és a kapubejáróknál lokálisan 1-1 napos lezárásra kell számítani. Tarján végállomás és a Glattfelder tér között a felsővezeték-építésre és a vágányszabályozásra akkor kerül sor, ha a vágányhálózat elkészült. A Glattfelder tér és az Anna-kúti csomópont közötti szakasz faltól falig megújul majd. Itt szintén elbontják a régi vágányokat és felsővezetékeket, helyükre új sínek és felsővezeték-rendszer kerül. A Tisza Lajos körút folytatásához hasonlóan közös tömegközlekedési sáv készül. Megújul a járda és a körút aszfaltburkolata. A munkálatok miatt kedden üzemkezdettől vágányzár lép életbe; villamospótló autóbuszok közlekednek Tarján és a Centrum megálló között. Ajánlott átszállóhely: a Centrum Áruház megállóhely. A 8-as jelzésű trolibusz Anna-kúti megállóhelye módosul: Rókus II. Általános Iskola végállomás felé a Kálvin téri ideiglenes megállóból indul. A megváltott menetjegy a vonal teljes hosszában érvényes, átszálláskor a jegy másik, számozatlan felét is érvényesíteni kell. A 4-es villamosvonal felújítása a 2012-ig európai uniós támogatással megvalósuló, 29,5 milliárd forint értékű Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része. Kivitelezési munkáit a nemzetközi közbeszerzési tenderen az MTV4 Konzorcium nyerte nettó 2,35 milliárd forintos ajánlatával; a cégtársulást a budapesti székhelyű Magyar Aszfalt Kft. vezeti, tagja a Tóth T. D. Kft. és Viv Zrt. A kivitelező elbont és újjáépít 5452 villamosvágányt és felsővezetéket, valamint 4 kitérőt. Felújítja a megállókat és a kapcsolódó közműveket, korszerű forgalomtechnikát telepít. Megépít 8740 négyzetméter aszfaltutat, 100 négyzetméter terelőszigetet és 4000 négyzetméter járdát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.