Közélet

Hüvös három év alatt „szedné be” a Pick Szeged adósságát

Hüvös három év alatt „szedné be” a Pick Szeged adósságát

2011. február 11., péntek
Hüvös három év alatt „szedné be” a Pick Szeged adósságát

A Szeviép csődje miatt Szeged sporttámogatásából is jelentős összeg „távozott”. Az építőipari cég fő támogatója volt a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának, így a klubnál is komoly anyagi problémák léptek fel, melyek orvoslására a város 50 millió forintos gyorskölcsönt folyósított 2009 végén.

Az egyesületnek 2010. december 31-ig kellett volna az első részletet visszafizetnie, pénz helyett azonban egy kérvény érkezett az adósság elengedéséről. A február 25-i közgyűlésre

Hüvös László

(Fidesz-KDNP), a sportért is felelős humán közszolgáltatási tanácsnok egy kompromisszumos megoldást terjeszt elő. „A csapat működőképességének megőrzése érdekében Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2009. december 11-én megtartott ülésén elfogadott 568/2009 (XII. 11.) számú határozatával 50 millió forintos kölcsönt biztosított az egyesületnek. A megállapodásban foglaltak szerint, a Tisza Volán Sport Club Hivatásos Kézilabda Szakosztálynak 2010. december 31-ig kellett volna a hitel első részletét visszafizetnie, azonban ez nem történt meg, illetve a Tisza Volán Sport Club Hivatásos Kézilabda Szakosztály ügyvezetője 2010. december 20-i keltezéssel levélben fordult

Botka László

polgármesterhez, melyben kérte ennek az összegnek az önkormányzat részéről történő elengedését. A hitel esetleges elengedése azonban mindenképpen rossz példa lenne a jövőre nézve, valamint a későbbiekben kedvezőtlenül befolyásolná a hasonló egyesületi igények elbírálását, hiszen a kölcsön elengedése esetén ugyanezt hasonló helyzetben – erre a precedensre hivatkozva – bármikor, bármelyik csapat teljes joggal kérhetné” – olvasható az előterjesztésben. Ebben a politikus leszögezi azt is, hogy a Tisza Volán Sport Club Hivatásos Kézilabda Szakosztály kiemelt sportegyesületként 2011. június 30-ig van érvényes szerződése az önkormányzattal, de ezt a megállapodást érdemes meghosszabbítani a korábbi időszakok hagyományainak megfelelően további három évvel, azaz 36 hónappal, változatlan tartalommal. A meghosszabbított szerződés így 2014. június 30-ig szólna, azaz támogatási szerződéssel 2011. január 1. és 2014. június 30. között 42 hónapon keresztül lenne érvényben.

Hüvös László most ahhoz kéri a közgyűlés támogatását, hogy a fent említett 50 millió forintos kölcsön visszafizetését ehhez a 42 hónapos időszakhoz igazítsák, mégpedig oly módon, hogy az önkormányzat minden hónapban levonná a folyósítandó támogatási összegből az 50 millió forint 1/42-ed részét. Ez azt jelenti, hogy a Pick Szeged a 2011-re előirányzott mintegy 65 milliós önkormányzati támogatásából (ami minden évben inflációkövetően növekszik a szerződés tartama alatt) havonta levonnának 1 190 476 forintot, s így három év alatt az egyesület letudná 50 milliós tartozását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.