Közélet

Jogi segítség a munka világában

Jogi segítség a munka világában

2011. január 13., csütörtök
Jogi segítség a munka világában

2009 februárjában indult el dél-alföldi régióban az ingyenesen igénybe vehető jogsegélyszolgálat a Dél-Alföldi Jogpont Hálózat az országos Jogpont Hálózat részeként. Az uniós támogatással valósuló projekt zárásához közelít.

A Jogpont Hálózat a régióban kezdetben 22, a 2010. év elején végrehajtott hálózat fejlesztésnek köszönhetően mára már 27 helyszínén, 25 településen biztosít magas színvonalon jogi tanácsadást térítésmentesen, hogy a jogi segítség mindenki számára elérhető legyen. A munka világát érintő kérdésekben bárki fordulhat gyakorlott jogászokhoz segítségért, tanácsért munkajog, cégjog és társadalombiztosítás területén. Az Országos Jogpont Hálózat szolgáltatását mára több mint 42.000 munkavállaló és vállalkozó vett már igénybe. Jogsegélyszolgálat az országban ilyen eredményekkel még nem működött. A Dél-Alföldi Jogpont Hálózat irodái több mint 8000 ügyet kezeltek. A jogászok teljesítményének és kitartó munkájának köszönhetően a hálózat valódi segítséget nyújt a kiemelt jogterületen problémájukkal hozzájuk forduló ügyfelek részére. Az Országos Jogpont Hálózatot működtető konzorciumi együttműködés a munkáltatók és munkavállalók érdek-képviseleti szervei között szintén egyedülálló eredmény. Az elmúlt 2 év sikeres és hasznos volt. A Hálózat bebizonyította, hogy az emberek rászorulnak az állandóan változó jogi környezetben jogi segítségre munkájuk, vállalkozásuk és társadalombiztosítási ellátásaik és kötelezettségeik területén. De a Jogpont nem egy általános jogi segítség, hanem egy olyan fejlődő Hálózat, amely országosan egységes elvek mentén igyekszik az emberek közelébe vinni a személyre szabott jogi tanácsadást. A Hálózatot működtető konzorciumban a munkáltatók és a munkavállalók együtt dolgoznak a közös cél érdekében. A tapasztalatok és a visszajelzések szerint a munkavállalóknak, cégtulajdonosoknak, vállalkozni szándékozóknak, nyugdíjasoknak és pályakezdő fiataloknak is szükségük van a Jogpontokon nyújtott segítségre, hogy eligazodjanak a jog útvesztőiben. A cél, hogy a régió lakosai tudják, van megoldás és segítség a munka világát érintő problémáikra, hiszen a munkavállalók, a vállalkozások sokszor találják magukat szembe átfogó munkajogi, társadalombiztosítási, cégjogi problémákkal, melyek megnehezítik mindennapjaikat, akadályozzák haladásukat.

Kihez fordulhatunk?

Sokan, amikor vállalkozást szeretnének indítani, vagy munkajogi kérdésük merül fel, esetleg a társadalombiztosítási kérdésekkel kapcsolatban várnának egy ügyvédtől segítséget, akkor megtorpannak, mert vagy nem tudják, hogy kihez fordulhatnak, vagy nem tudják megfizetni az ügyvédi konzultáció költségeit. Számukra hatalmas segítség a Jogpont hálózat nyújtotta lehetőség, mely a Dél-alföldi régió 22 pontján várja az ügyfeleket, hogy munkajogi, cégjogi és társadalombiztosítási kérdésekben ingyenes tanácsokkal, információkkal segítsen. Az ingyenes jogsegélyszolgálat a kijelölt helyeken és időpontokban várja a tanácsot kérőket, ahol az adott témákban jártas ügyvédek személyre szabottan adnak jogi tájékoztatást. Az Európai Unió támogatásával létrejött Jogpont hálózat februárban kezdte meg működését és a régióban eddig is nagyon sokan kértek segítséget a munkában részt vevő 12 ügyvédtől. A jogi tanácsadásokon elsősorban munkajogi kérdések kerülnek elő. Például, miképpen lehet nyugdíjba menni, mire kell figyelni, ha valakinek megszűnik a munkahelye, egy fegyelmi eljárás mi mindennel jár, vagy hogyan kell vállalkozást indítani. A szakemberek úgy látják, egyre tájékozottabbak az emberek, már nem írnak alá első szóra mindent, de még nagyon sok munkajogi kérdésben nem tudják milyen jogaik és kötelességeik vannak. A Jogpont-találkozóra érdemes felkészülnie a tanácsot kérőnek. Ajánlatos összedni a problémákkal, kérdéseikkel kapcsolatos papírjaikat és gondolataikat, hogy a leghasznosabban ki tudják kihasználni a találkozóra szánt időt és a segítséget adó ügyvéd is a legteljesebb képet kaphassa a felmerülő jogi kérdésről. Keressék bizalommal a Jogpont hálózat fogadóóráit, ahol ingyenes tanácsadást kaphatnak munkajogi, cégjogi és társadalombiztosítási kérdésekben. A tanácsadások helyéről és idejéről a COOP üzletekben elhelyezett szórólapokon és az interneten a

www.jogpont.hu

oldalon tájékozódhatnak.

HelyszínekJogász Ügyfélfogadási idő
6800 Hódmezővásárhely, Zrínyi utca 7.Dr. Hajdú Istvánminden hónap 2. és 4. kedd 17:00-19:00
6720 Szeged, Deák F. u. 2.Dr. Hajdú Istvánminden hétfő és szerda: 15:00-17:00
6600 Szentes, Arany J. u. 25/aDr. Hajdú Istvánminden hónap 2. és 4.szerda 10:00-12:00
6900 Makó, József A. u. 3.Dr. Hajdú Istvánminden hónap 1. és 3. kedd 15:00-17:00
6721 Szeged, Szent István tér 16.Havasné dr. Timár Ilonaminden péntek: 11:00-15:00
6630 Mindszent, Szabadság tér 37.Havasné dr. Timár Ilonaminden hónap 3. szerdája: 11:00-15:00
6782 Mórahalom, Röszkei út 8.Havasné dr. Timár Ilonaminden hónap 4. csütörtök: 11:00-15:00

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.