Közélet

Média-úszóház – hírek határok nélkül + VIDEÓ

Média-úszóház – hírek határok nélkül + VIDEÓ

2010. december 4., szombat
Média-úszóház – hírek határok nélkül + VIDEÓ
Közel 250 millió euró hívható le a 2007-2013-as időszakban a határon átnyúló, Európai Területi Együttműködés nevű pályázati rendszerben – ismertette a VÁTI előadója a határmenti együttműködés lehetőségeit azon a konferencián, ahol egy hamarosan záruló közös magyar-román sajtó- és hírszolgálat projektjének a tapasztalatait értékelték. Az Inpress elnevezésű uniós projektet a megyei önkormányzat szolgáltató cége és a temesvári Integratio Alapítvány nyerte el, melynek keretében újságírók és médiával foglalkozó szakemberek létrehoztak egy határon átnyúló sajtó- és hírszolgálatot. A munkában kiadónk, a Leonardo Kft. is részt vett. A januárban záruló pályázat tapasztalatiról s a határon átívelő média lehetőségeiről tartottak a résztvevők konferenciát a Tisza River Club Café úszóházán.

Helyi híradók fő műsoridőben?

Varga Márta projektmenedzser köszöntője után a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. békéscsabai munkatársa, Kalapáti Magdolna a határon átnyúló pályázati formákat ismertette 1996-tól, elmondva azt, hogy a most folyó 2007-2013-as időszakban mintegy 250 millió euróra lehet pályázni különböző területeken, többek között a kommunikációt, híradást érintő beruházásokkal kapcsolatban is. A médiában ismert lesújtó valóságot Várkonyi Balázs újságíró, publicista elemezte, kiemelve, hogy az újságírás feladata a társadalmi örökség átadása lenne, e helyett ma inkább az a jellemező, hogy rombolja azt, és talán éppen a régiós együttműködések emelhetik fel a porból a bepiszkított tollakat. A Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának vezetője, Jurkovics János a körzeti tévék jelentőségéről beszélt, bemutatva azt a tendenciát, ami a szomszédos Romániában már természetes, hogy bizony a helyi híradók fő műsoridőben, a nagyhíradók előtt mennek le, s ez kívánatos lenne nálunk is.

M2 mint gyerekcsatorna, és a nagy dunai hírközpont

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke a médiatörvényről és a közszolgálati hírcsatornák átalakulásáról beszélt. „December 31-ig az összes közszolgálati média egy vagyonkezelőhöz kerül át, így tudjuk majd racionalizálni a működését a tévéknek, rádióknak s a távirati irodának. Számításaink szerint 2-2,5-szer több lesz a forrás így, amit kötelező lesz magyar tartalomra költeni. Az átalakulásnak fontos eleme az is, hogy az MTI ingyenesen elérhető lesz bárki számára, a kettes csatornák pedig nem ismétlőadók lesznek, hanem új tartalmat kapnak. A M2 ifjúsági és gyerekcsatorna lesz, míg a DUNA 2 magyar kulturális csatornává alakul át, hasonlóan, mint a rádióknál a Bartók” – ismertette a változások lényegi elemeit a kuratórium elnöke. Ezután a román kollégák meséltek munkájukról. Flavius Baican, az Analog TV szerkesztője az anyagi nehézségeket említette, melyen a határok átjárhatósága sokat segíthet majd. Oscar Berger, a Timisoara főszerkesztője pedig az online televíziózásban rejlő lehetőségeket ecsetelte. Úsz Illés és Nagy Imre, a Kölcsey és a Kanizsa TV munkatársai bemutatták médiumukat és a saját határon átnyúló pályázataikat. Végül Simon Erzsébet Zita, a Sodalitas Alapítvány ügyvezető igazgatója beszélt a Duna Stratégián belüli célokról, a nagy folyó és vízgyűjtő területéhez tartozó 14 ország média-együttműködésének szükségességéről, terveiről, ahol a cél egy nagy hírközpont létrehozása, amelybe a regionális hírközpontok küldenék feldolgozásra híreiket. A konferencia résztvevői műhelymunka keretében látogatást tettek az MTV körzeti stúdiójában, illetve a SZEGEDma.hu szerkesztőségében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.