Közélet

Már csak 10 millió 4 ezren vagyunk

Már csak 10 millió 4 ezren vagyunk

2010. augusztus 24., kedd
Már csak 10 millió 4 ezren vagyunk

Az év első felében a természetes fogyás csaknem hasonló mértékű volt, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A nemzetközi vándorlást figyelembe véve a magyarországi népesség lélekszáma június végén 10 millió 4 ezer volt – írja a Magyar Nemzet Online a KSH adatai alapján.

Az előzetes adatok szerint összesen 45 128 gyermek született, ami 4,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett viszont a halálozások száma 64 683 volt, ami szintén 3,2 százalékos csökkenést jelent. A születések és halálozások száma valamennyi régióban csökkent, mértéküket tekintve azonban voltak eltérések. A legjelentősebb csökkenés a születések számában az Észak-Alföldön (8,2 százalék) és Észak-Magyarországon (6,8 százalék) mutatkozott. Utóbbi régióban emellett a halálozások számának mérséklődése is a legnagyobb volt (4,4 százalék). Mind a születések, mind a halálozások számában a nyugat-dunántúli régióban volt a legkisebb a csökkenés. Itt a születések aránya 1,1, százalékkal csökkent, de a halálozások száma is csupán 1,3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Mindezek következtében – a KSH felmérése szerint – 2010 első félévében a régiók közül az Észak- és a Dél-Alföldön növekedett, Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon jelentősen mérséklődött a természetes fogyás mértéke, Észak-Magyarországon pedig az előző évivel közel azonos volt. A házasságkötések száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. 2010 első félévében 14 423 házasságot kötöttek, amely csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint 2009 azonos időszakában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.